Pszenne lub żytnie, to najbardziej znane gatunki
pieczywa występujące w Polsce. Każde z nich ma swoje zalety, posiada
również wady. Zmiany nawyków żywieniowych, potrzeby zdrowotne ludzi oraz
spadająca sprzedaż pieczywa skłoniły producentów do zastosowania nowych
rozwiązań. Takim rozwiązaniem okazuje się być pieczywo mieszane. Zyskuje ono coraz
większe uznanie i jak pokazują badania jest najczęściej kupowanym pieczywem w
naszym kraju.
Pieczywo mieszane to połączenie mąki pszennej i
żytniej. Na przykładzie chleba możemy rozróżnić dwa podstawowe rodzaje.
Pierwszy z nich to chleb pszenno – żytni, w którym przykładowy stosunek mąki
pszennej do żytniej może wynosić 70 do 30 procent. W chlebie żytnio –
pszennym stosunek ten jest odwrócony bądź wartości w procentach są do siebie
zbliżone. Innym wyróżnikiem takiego chleba jest zastosowanie kilku wariantów z drożdżami
i zakwasem. Chleb pszenno – żytni, wyrabiany jest na drożdżach lub
drożdżach z dodatkiem zakwasu, a chleb żytnio – pszenny na samym zakwasie bądź
z dodatkiem drożdży. Połączenie obu mąk oraz zakwasu i drożdży sprawia, że
taki chleb ma nieco inny smak i zapach od typowego chleba pszennego.
Największym atutem są tu jednak wartości odżywcze i wynikające z nich
korzyści dla ludzkiego organizmu.
Na początek wypada wspomnieć o kaloriach, których w
chlebie mieszanym jest mniej niż w zwykłym pszennym. Jest zatem wskazany
dla osób otyłych i odchudzających się. Ważną kwestią jest tu większa zawartość
błonnika, ważnego w prawidłowym funkcjonowaniu. Co prawda w mące żytniej lub
razowej jest go więcej, to nie każdemu taka ilość jest wskazana. Dla osób stosujących
dietę lekkostrawną, z wrzodami żołądka, czy też z chorobą trzustki, pieczywo
z samej żytniej lub razowej mąki nie jest zalecane. Pieczywo mieszane, ze
względu na zawartość obu mąk jest bardziej zróżnicowane pod względem zawartych
w nim witamin, kwasów i minerałów.
Pieczywo mieszane to nie tylko pszenica i żyto. Do
tego podstawowego zestawu w mniejszym stopniu należą produkty z wykorzystaniem
mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub gryczanej. Pieczywo z domieszką tych mąk
posiada wiele cennych składników, jest też elementem diety bezglutenowej.
Pieczywo leży u
podstaw naszej piramidy żywieniowej. Dostarcza nam energii niezbędnej w codziennym
funkcjonowaniu. Dlatego też nie powinniśmy rezygnować z jego spożywania. Chleb z nazwą
„mieszany” jawi się jako bezpieczny kompromis w stosunku do całkowicie
pszennego lub żytniego bochenka.
Komentarze
Prześlij komentarz