Naczynia i formy do pieczenia chleba


  Tak samo jak historia chleba jest bardzo długa i praktycznie związana z początkiem istnienia człowieka tak i formy, w których ten chleb był wyrabiany ulegały ewolucji i ulepszeniom. Samo wypiekanie często zadziwia prostotą jak na przykład wyrabianie domowego chleba na rozgrzanych kamieniach czy podpłomykach. Z czasem jak ewoluowały metody wypiekania chleba i foremki stawały się prostsze i przyjaźniejsze podczas wypiekania. W obecnych czasach podstawowym pytaniem jest, które foremki są korzystniejsze czy lepsze do wypieku. Czy foremki z blachy a może sylikonowe, czy też ceramiczne albo gliniane formy. Czy nie lepiej skorzystać ze szklanych albo z powłoką czy teflonowych? To, które sprawdzają się najlepiej to już jest nasza indywidualna sprawa i to, w czym lubimy piec. I to, jak często zamierzamy korzystać z danej formy, bo musimy przy niektórych przypadkach wziąć pod uwagę czynnik korozji, zarysowań czy popękań.  Również są tacy, co papierem do pieczenia wykładają formy a są tacy, którzy są temu przeciwni ze względu na to, czym mogą być one nasiąknięte czy z czego wyrobione.
  Najbardziej znaną ze wszystkich jest forma metalowa inaczej też zwana po prostu blaszka metalowa. Niekiedy okazują się najtańszymi z form. Można je znaleźć w różnych formach i kształtach oraz fakturach. Są produkowane z cienkiej, srebrnej blachy.  W każdym rodzaju foremek są zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy foremek teflonowych. Chodzi o to, że zdarzają się sytuacje odwarstwienia się teflonu i pozostaje potem na chlebie. Ogólnie opinie, co do mycia ich są pozytywne i myją się bardzo dobrze.  Musimy pamiętać, że formy teflonowe są wrażliwe na wszelkiego rodzaju porysowania czy zadrapania. Formy sylikonowe z kolei, gdy się rozgrzewają to często robią się miękkie. Podczas pieczenia w piekarniku potrafią zmienić kształt.  Ich plusem jest, że do nich nic nie przywiera i ciasta oraz chleby łatwo się z nich wyjmuje. Formy szklane z kolei są idealnie gładkie. Ciężko je porysować i zniszczyć. Nie musimy obawiać się o rdze, odpryski lub przypalanie. Nie straszna im też korozja. A co najważniejsze są ekologiczne, wielokrotnego użytku, przyjazne dla środowiska. Znoszą wysokie temperatury. Kolejnymi foremkami, które mogą się porysować są formy ceramiczne. Trzeba uważać podczas krojenia czy wykładania pieczywa z piekarnika. Plusem może być fakt, iż są estetyczne. Formy aluminiowe są wygodne w pieczeniu. Wiele osób jednak stwierdzi, że aluminium nie jest zdrowe i nie powinno się w nich piec ciast, także są i zwolennicy jak i przeciwnicy. Gliniana forma jest z naturalnego surowca robiona ale jak się zagłębić w temat nie jest ona obojętna chemicznie. Foremki kamionkowe dzielimy na szkliwione i nieszkliwione. Okazuje się, że są kiepskie do bezglutenowych ciast i chlebów. Foremki żeliwne są w wersjach emaliowanej i nieemaliowanej. Są one ładne, jeśli chodzi o stylistykę ale są ciężkie i jeżeli obijemy emalie to już mamy problem z pieczeniem. Również są foremki jednorazowe papierowe. Są one wygodne i przyjemne do użytkowania. Zrobione są one najczęściej z grubego odpornego na wysokie, nawet do +260 st. Celsjusza, temperatury papieru.
  I tak widzimy, że temat foremek do ciast i chlebów to praktycznie temat rzeka. Mamy do na prawdę duży asortyment i nie musimy piec w jednej formie. Wybór należy tylko do nas.

Komentarze