Naczynia i formy do wyrastania chleba

Przygotowując chleb do upieczenia, musimy pomyśleć o naczyniu, w którym będzie mógł on wygodnie wyrastać. Do tego celu wykorzystuje się różne naczynia, foremki, a ostatnio nawet automaty. O tych ostatnich będzie później.
Na początek o historii słów kilka. W dawniejszych czasach, głównie na wsi, ludzie wykorzystywali to, co mieli pod ręką i znajdowało się w pobliżu. Mam tu na myśli drewno, z którego było zrobione najbardziej naturalne naczynie do ciasta chlebowego. Naczyniem tym jest dzieża. Ma kształt przypominający beczkę o rozmiarach dwudziestu litrów lub więcej. Było to istotne w pieczeniu większej ilości chlebów. Dziś do wyrastania chleba służą nam specjalne kosze. Niektóre z nich są wykonane właśnie z drewna i nie są aż tak duże jak stare wiejskie dzieże. Po uprzednim obsypaniu dna i ścian mąką lokujemy w koszyku nasze ciasto i czekamy do wyrośnięcia. Oprócz drewnianych, mamy do dyspozycji koszyki wiklinowe i rattanowe. Nadają one chlebowi charakterystycznego wzorzystego wyglądu. Ogólnym założeniem takich koszyków jest nadanie chlebowi odpowiedniego kształtu oraz by podczas pieczenia ciasto nie rozeszło się na boki. Kolejnym sposobem na końcowy sukces, jest ułożenie ciasta w formie, która posłuży też do pieczenia chleba. Możemy tu wykorzystać formy ceramiczne lub zwykłe foremki metalowe. Do wyrastania ciasta mogą posłużyć też duże sitka lub durszlaki wyłożone ścierką i obsypane mąką. Takie ciasto ma możliwość oddychania, a my zaoszczędzenia gotówki.
Najnowszym wynalazkiem w domowym piekarnictwie są automaty do pieczenia chleba. Posiadają one kilka funkcji, które zapewniają upieczenie chleba od podstaw z minimalnym udziałem własnych rąk. Mechanizm tego urządzenia, zapewnia nam najpierw podgrzanie wszystkich składników, wymieszanie ich w jednolitą masę, a następnie zagniatanie ciasta specjalnymi mieszadłami. Po dokonaniu tych czynności ciasto zaczyna wyrastać formując jednocześnie swój kształt. Gotowe i wykształcone ciasto podlega fazie pieczenia.
Wygodny, ale pewnie dla niektórych mało romantyczny sposób, jest tylko jedną z opcji na przygotowanie domowego chleba.

Komentarze