Przygotowując chleb do upieczenia, musimy
pomyśleć o naczyniu, w którym będzie mógł on wygodnie wyrastać. Do tego celu
wykorzystuje się różne naczynia, foremki, a ostatnio nawet automaty. O tych
ostatnich będzie później.
Na początek o historii słów kilka. W
dawniejszych czasach, głównie na wsi, ludzie wykorzystywali to, co mieli pod
ręką i znajdowało się w pobliżu. Mam tu na myśli drewno, z którego było
zrobione najbardziej naturalne naczynie do ciasta chlebowego. Naczyniem tym
jest dzieża. Ma kształt przypominający beczkę o rozmiarach dwudziestu litrów
lub więcej. Było to istotne w pieczeniu większej ilości chlebów. Dziś do
wyrastania chleba służą nam specjalne kosze. Niektóre z nich są wykonane
właśnie z drewna i nie są aż tak duże jak stare wiejskie dzieże. Po uprzednim
obsypaniu dna i ścian mąką lokujemy w koszyku nasze ciasto i czekamy do
wyrośnięcia. Oprócz drewnianych, mamy do dyspozycji koszyki wiklinowe i
rattanowe. Nadają one chlebowi charakterystycznego wzorzystego wyglądu. Ogólnym
założeniem takich koszyków jest nadanie chlebowi odpowiedniego kształtu oraz by
podczas pieczenia ciasto nie rozeszło się na boki. Kolejnym sposobem na końcowy
sukces, jest ułożenie ciasta w formie, która posłuży też do pieczenia
chleba. Możemy tu wykorzystać formy ceramiczne lub zwykłe foremki metalowe.
Do wyrastania ciasta mogą posłużyć też duże sitka lub durszlaki wyłożone
ścierką i obsypane mąką. Takie ciasto ma możliwość oddychania, a my
zaoszczędzenia gotówki.
Najnowszym wynalazkiem w domowym
piekarnictwie są automaty do pieczenia chleba. Posiadają one kilka funkcji,
które zapewniają upieczenie chleba od podstaw z minimalnym udziałem własnych
rąk. Mechanizm tego urządzenia, zapewnia nam najpierw podgrzanie wszystkich
składników, wymieszanie ich w jednolitą masę, a następnie zagniatanie ciasta
specjalnymi mieszadłami. Po dokonaniu tych czynności ciasto zaczyna wyrastać
formując jednocześnie swój kształt. Gotowe i wykształcone ciasto podlega fazie
pieczenia.
Wygodny, ale pewnie dla niektórych mało romantyczny sposób,
jest tylko jedną z opcji na przygotowanie domowego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz