Nic nie może się równać z
niepowtarzalnym zapachem świeżo pieczonego chleba domowego. Jest to już końcowy
etap podczas robienia chleba, do którego potrzebne jest jakieś naczynie, czy
foremka, w której włożymy go do piekarnika.
Najbardziej popularne a zarazem
najtańsze są foremki metalowe. Są one powszechnie dostępne, mają przeróżną
wielkość i kształt. Możemy je, więc dowolnie dobierać w zależności od naszych
potrzeb. Przydatne jest wyłożenie ich papierem przed pieczeniem chleba, by z
łatwością można go było później wyjąć z foremki. Ich zaletą jest niewątpliwie niska
cena, ale także wytrzymałość na uszkodzenia, dlatego mogą posłużyć nam dość
długo. Możemy je wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba domowego, ale także
innych wypieków np. chałek.
Bardziej stylowe są ceramiczne
formy do wypieku. Są to naczynia wysokiej jakości i bardzo eleganckie.
Doskonałe są też gliniane foremki do pieczenia chleba, dostępne w różnych
rozmiarach i kształtach. Jest też szeroki wybór naczyń szklanych żaroodpornych,
które także możemy wykorzystać w pieczeniu.
Do nowocześniejszych naczyń należą
foremki silikonowe. Bardzo praktyczne i wygodne. Nie trzeba ich niczym
wykładać, by nasz wypiek mógł swobodnie z nich być wyjęty. Bardziej przydadzą
się one jednak do innych rodzajów domowego pieczywa, niż do pieczenia chleba. Dostępne
są także jednorazowe foremki aluminiowe, ale ich też bym nie polecała do
domowego pieczywa, a raczej do zapiekania innych potraw.
Bardziej wyszukaną i oryginalną
formą przydatną w pieczeniu chleba domowego jest garnek rzymski. Jest to
naczynie wykonane z materiału podobnego do cegły dobrze wchłaniającego wodę.
Przed włożeniem do niego ciasta chlebowego należy go do połowy wypełnić letnią
wodą, by mógł nią nasiąknąć. Następnie wylać wodę i nasmarować tłuszczem i obficie
posypać mąką. Chleb upieczony w takim garnku jest bardzo podobny smakiem i aromatem
do domowego pieczywa wypiekanego w tradycyjnym, wykonanym z cegły piecu chlebowym.
Jak zatem widzimy mamy szeroki
wybór naczyń i form do pieczenia chleba. Sami musimy jednak zdecydować, w czym
piec nasz chleb domowy i wypróbować najodpowiedniejszą dla tego wypieku
foremkę.
Komentarze
Prześlij komentarz