Naczynia i formy do pieczenia chleba


Nic nie może się równać z niepowtarzalnym zapachem świeżo pieczonego chleba domowego. Jest to już końcowy etap podczas robienia chleba, do którego potrzebne jest jakieś naczynie, czy foremka, w której włożymy go do piekarnika.

Najbardziej popularne a zarazem najtańsze są foremki metalowe. Są one powszechnie dostępne, mają przeróżną wielkość i kształt. Możemy je, więc dowolnie dobierać w zależności od naszych potrzeb. Przydatne jest wyłożenie ich papierem przed pieczeniem chleba, by z łatwością można go było później wyjąć z foremki. Ich zaletą jest niewątpliwie niska cena, ale także wytrzymałość na uszkodzenia, dlatego mogą posłużyć nam dość długo. Możemy je wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba domowego, ale także innych wypieków np. chałek.

Bardziej stylowe są ceramiczne formy do wypieku. Są to naczynia wysokiej jakości i bardzo eleganckie. Doskonałe są też gliniane foremki do pieczenia chleba, dostępne w różnych rozmiarach i kształtach. Jest też szeroki wybór naczyń szklanych żaroodpornych, które także możemy wykorzystać w pieczeniu.

Do nowocześniejszych naczyń należą foremki silikonowe. Bardzo praktyczne i wygodne. Nie trzeba ich niczym wykładać, by nasz wypiek mógł swobodnie z nich być wyjęty. Bardziej przydadzą się one jednak do innych rodzajów domowego pieczywa, niż do pieczenia chleba. Dostępne są także jednorazowe foremki aluminiowe, ale ich też bym nie polecała do domowego pieczywa, a raczej do zapiekania innych potraw.

Bardziej wyszukaną i oryginalną formą przydatną w pieczeniu chleba domowego jest garnek rzymski. Jest to naczynie wykonane z materiału podobnego do cegły dobrze wchłaniającego wodę. Przed włożeniem do niego ciasta chlebowego należy go do połowy wypełnić letnią wodą, by mógł nią nasiąknąć. Następnie wylać wodę i nasmarować tłuszczem i obficie posypać mąką. Chleb upieczony w takim garnku jest bardzo podobny smakiem i aromatem do domowego pieczywa wypiekanego w tradycyjnym, wykonanym z cegły piecu chlebowym.

Jak zatem widzimy mamy szeroki wybór naczyń i form do pieczenia chleba. Sami musimy jednak zdecydować, w czym piec nasz chleb domowy i wypróbować najodpowiedniejszą dla tego wypieku foremkę.

Komentarze