Bogactwo przepisów oraz
dostępność produktów powodują, że coraz częściej wracamy do pieczenia chleba w
domu. Oprócz składu ciasta i metody jego wyrabiania, ważnym etapem jest podjęcie
decyzji, w jakim naczyniu ma zostać upieczony chleb. Na rynku dostępnych jest wiele form oraz
blaszek z różnych materiałów lub wielofunkcyjnych automatów.
Na początek ceramika. Formy i garnki
ceramiczne do dziś mają wielu zwolenników. Sprawdzają się bardzo dobrze w
pieczeniu chleba. Gliniane naczynia funkcjonowały od wieków. Zaskakują swoją
prostotą, jednocześnie wydobywają z chleba wspaniały smak i zapach. Sekretem
udanego pieczenia jest tu woda. Przed użyciem takiego naczynia, należy go
potrzymać trochę w wodzie. Woda wchłonięta przez glinę uwalnia się w trakcie
pieczenia jako para wodna. Chroni w ten sposób chleb przed zbytnim wysuszeniem.
Garnek rzymski jest jednym z przedstawicieli tego typu naczyń. Pieczenie w nim
trwa trochę dłużej, ale nie wymaga tłuszczu i jak twierdzą jego zwolennicy
należy do naczyń zdrowych dla naszego organizmu.
Kolejną propozycją
oferowaną przez rynek są naczynia żeliwne. Garnki żeliwne charakteryzują się
większą trwałością, są też bardziej odporne na korozję. Dobrej jakości garnek
posłuży nam przez wiele lat. Ich minusem jest większy ciężar, warto też
poszukać tych bez emaliowanej pokrywy, gdyż ta potrafi czasem odprysnąć. Chleb
z takiego garnka nie traci szybko swojej świeżości, posiada za to odpowiednią
wilgotność i dobrze wypieczoną skórkę. Oprócz wyżej wymienionych, do dyspozycji
mamy całą gamę naczyń za stali nierdzewnej, metalowych, z żaroodpornego
szkła oraz blaszanych. Do tych ostatnich należą popularne keksówki o prostokątnym
kształcie. W przypadku blach metalowych należy pamiętać, że niektóre z nich nie
posiadają ochronnych powłok, co powoduje jej uszkodzenie przez kwasy.
Substancje, które podczas takiego zdarzenia się uwalniają, mogą być dla chleba i
dla nas samych szkodliwe. Warto więc zadbać o blachy ze specjalnymi powłokami
bądź piec chleb na papierze. Odmianą dla tradycyjnych blach mogą być foremki
silikonowe. Nie wymagają one smarowania tłuszczem, mogą być stosowane w
temperaturach dochodzących do 250 stopni. Najlepsze będą z twardszego
surowca, co uchroni pieczony chleb przed jego rozepchnięciem.
Silikonowe foremki
według ekspertów nie mają negatywnego skutku na zdrowie człowieka. Warto jednak
uważać na to, by te oraz inne naczynia pochodziły z pewnego źródła. Wiemy
przecież, że nie wszędzie przykłada się wagę do jakości oferowanego produktu.
Komentarze
Prześlij komentarz