Naczynia i formy do pieczenia chleba

Bogactwo przepisów oraz dostępność produktów powodują, że coraz częściej wracamy do pieczenia chleba w domu. Oprócz składu ciasta i metody jego wyrabiania, ważnym etapem jest podjęcie decyzji, w jakim naczyniu ma zostać upieczony chleb. Na rynku dostępnych jest wiele form oraz blaszek z różnych materiałów lub wielofunkcyjnych automatów.
Na początek ceramika. Formy i garnki ceramiczne do dziś mają wielu zwolenników. Sprawdzają się bardzo dobrze w pieczeniu chleba. Gliniane naczynia funkcjonowały od wieków. Zaskakują swoją prostotą, jednocześnie wydobywają z chleba wspaniały smak i zapach. Sekretem udanego pieczenia jest tu woda. Przed użyciem takiego naczynia, należy go potrzymać trochę w wodzie. Woda wchłonięta przez glinę uwalnia się w trakcie pieczenia jako para wodna. Chroni w ten sposób chleb przed zbytnim wysuszeniem. Garnek rzymski jest jednym z przedstawicieli tego typu naczyń. Pieczenie w nim trwa trochę dłużej, ale nie wymaga tłuszczu i jak twierdzą jego zwolennicy należy do naczyń zdrowych dla naszego organizmu.
Kolejną propozycją oferowaną przez rynek są naczynia żeliwne. Garnki żeliwne charakteryzują się większą trwałością, są też bardziej odporne na korozję. Dobrej jakości garnek posłuży nam przez wiele lat. Ich minusem jest większy ciężar, warto też poszukać tych bez emaliowanej pokrywy, gdyż ta potrafi czasem odprysnąć. Chleb z takiego garnka nie traci szybko swojej świeżości, posiada za to odpowiednią wilgotność i dobrze wypieczoną skórkę. Oprócz wyżej wymienionych, do dyspozycji mamy całą gamę naczyń za stali nierdzewnej, metalowych, z żaroodpornego szkła oraz blaszanych. Do tych ostatnich należą popularne keksówki o prostokątnym kształcie. W przypadku blach metalowych należy pamiętać, że niektóre z nich nie posiadają ochronnych powłok, co powoduje jej uszkodzenie przez kwasy. Substancje, które podczas takiego zdarzenia się uwalniają, mogą być dla chleba i dla nas samych szkodliwe. Warto więc zadbać o blachy ze specjalnymi powłokami bądź piec chleb na papierze. Odmianą dla tradycyjnych blach mogą być foremki silikonowe. Nie wymagają one smarowania tłuszczem, mogą być stosowane w temperaturach dochodzących do 250 stopni. Najlepsze będą z twardszego surowca, co uchroni pieczony chleb przed jego rozepchnięciem.
Silikonowe foremki według ekspertów nie mają negatywnego skutku na zdrowie człowieka. Warto jednak uważać na to, by te oraz inne naczynia pochodziły z pewnego źródła. Wiemy przecież, że nie wszędzie przykłada się wagę do jakości oferowanego produktu.

Komentarze