Małe co nieco, czyli czas na ciasto z rabarbarem



  Każdy z nas lubi piec ciasta z owoców lub innych smakołyków. Ja polecam na ten czas ciasto z rabarbaru. Nie każdy lubi sam rabarbar, ale w cieście komponuje się idealnie i świetnie pasuje, jako słodka przekąska. Tym bardziej rabarbar jest już dostępny w naszych ogródkach.
  Do przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:
- 3/4 kostki palmy;
- 3 łyżki oleju;
- 1.5 szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 1 duży budyń żółty;
- 0.5 kg mąki krupczatki;
- 1 szklanka kwaśnej śmietany;
- cukier waniliowy;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- rabarbar;
  Dalsze przygotowanie nie jest niczym trudnym. Jeżeli trzymać się będziemy przepisu to nic strasznego nam nie grozi. Należy margarynę, cukier oraz olej ucierać w jakimś większym naczyniu tak, żeby się wymieszały. Po wymieszaniu dodajemy jajka, mąkę, budyń, śmietanę i wsypujemy proszku do pieczenia. Musimy to wszystko dokładnie utrzeć i wymieszać. Zawartość wykładamy na formę lub blaszkę. Na to kładziemy pokrojony na małe części rabarbar. Następnie na to kładziemy kruszonkę. Ciasto pieczemy około 1 godziny.
  Dzięki takiemu prostemu przepisowi możemy wraz z całą rodziną cieszyć się z niesamowitego przysmaku, jakim jest ciasto z rabarbarem. Może sam rabarbar nie jest zbyt apetyczny i nie każdy go lubi, ale w połączeniu z ciastem smakuje wspaniale. Smacznego!!!

Komentarze