Tradycyjny żurek może stać się
atrakcyjnym daniem, jeżeli podamy go w chlebie. Taki oryginalny sposób
podawania żurku, oraz innych gęstych zup staje się coraz bardziej popularny.
Oczywiście możemy kupić takie gotowe chlebki do żurku, ale możemy też nieco się
postarać i sami takie zrobić. Plusem takiego domowego pieczenia chleba jest to,
że sami będziemy mogli dowolnie formować kształt i wielkość naszej chlebowej miseczki.
Spróbuje, zatem napisać coś o tym, jak upiec chleb do żurku.
25 gramów drożdży rozpuszczam w 50
ml. letniej wody. Jajko rozdzielam na żółtko i białko. Do miski odmierzam 500
gramów mąki pszennej typu 650, dodaje pół łyżeczki soli oraz na czubek łyżeczki
granulowanego czosnku. Dokładnie mieszam składniki suche a następnie dodaje
płynne, czyli rozpuszczone drożdże, 200 ml. Letniej wody oraz 2 łyżki oleju i 1
białko. Wszystkie składniki mieszam i zagniatam ciasto. Przykrywam je ściereczką
i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją
objętość. Po wyrośnięciu wykładam na stolnice. Dziele w zależności od tego ile
chce zrobić chlebowych miseczek na kilka części np. cztery. Z każdej części
formuje kolisty kształt chleba. Tak uformowane chleby domowe układam na
odpowiednie foremki, ponownie nakrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce
na około 40 minut. Po podrośnięciu delikatnie smaruje je żółtkiem i wkładam do
piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Z takiego chleba domowego
mamy przecież zrobić miseczkę do żurku, a więc po jego ostudzeniu ścinam
wierzch, delikatnie wybieram środkowy miąższ. Wydrążony chlebek smaruje od środka
białkiem uszczelniając w ten sposób naszą przyszłą miseczkę. Tak przygotowane wkładam
do foremek i zapiekam przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zrobione
w ten sposób chlebki są rumiane, chrupiące i świetnie nadają się, jako
oryginalne naczynia do podania żurku. Nie powinny szybko przemakać, a podana w
nich zupa będzie o wiele atrakcyjniejsza. Co prawda nie są to zwykłe chleby
pszenne, ale podczas jedzenia zupy możemy je również powoli odrywać od góry i zjadać,
gdyż są naprawdę smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz