Jak zrobić chleb do żurku


Tradycyjny żurek może stać się atrakcyjnym daniem, jeżeli podamy go w chlebie. Taki oryginalny sposób podawania żurku, oraz innych gęstych zup staje się coraz bardziej popularny. Oczywiście możemy kupić takie gotowe chlebki do żurku, ale możemy też nieco się postarać i sami takie zrobić. Plusem takiego domowego pieczenia chleba jest to, że sami będziemy mogli dowolnie formować kształt i wielkość naszej chlebowej miseczki. Spróbuje, zatem napisać coś o tym, jak upiec chleb do żurku.

25 gramów drożdży rozpuszczam w 50 ml. letniej wody. Jajko rozdzielam na żółtko i białko. Do miski odmierzam 500 gramów mąki pszennej typu 650, dodaje pół łyżeczki soli oraz na czubek łyżeczki granulowanego czosnku. Dokładnie mieszam składniki suche a następnie dodaje płynne, czyli rozpuszczone drożdże, 200 ml. Letniej wody oraz 2 łyżki oleju i 1 białko. Wszystkie składniki mieszam i zagniatam ciasto. Przykrywam je ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wykładam na stolnice. Dziele w zależności od tego ile chce zrobić chlebowych miseczek na kilka części np. cztery. Z każdej części formuje kolisty kształt chleba. Tak uformowane chleby domowe układam na odpowiednie foremki, ponownie nakrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po podrośnięciu delikatnie smaruje je żółtkiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Z takiego chleba domowego mamy przecież zrobić miseczkę do żurku, a więc po jego ostudzeniu ścinam wierzch, delikatnie wybieram środkowy miąższ. Wydrążony chlebek smaruje od środka białkiem uszczelniając w ten sposób naszą przyszłą miseczkę. Tak przygotowane wkładam do foremek i zapiekam przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zrobione w ten sposób chlebki są rumiane, chrupiące i świetnie nadają się, jako oryginalne naczynia do podania żurku. Nie powinny szybko przemakać, a podana w nich zupa będzie o wiele atrakcyjniejsza. Co prawda nie są to zwykłe chleby pszenne, ale podczas jedzenia zupy możemy je również powoli odrywać od góry i zjadać, gdyż są naprawdę smaczne.

Komentarze