W nie każdym domu stosuje się taki sposób spożywania żurku,
że żurek wlewa się do wydrążonego w środku chleba. Ale nie każdy z nas wie, jak
zrobić taki chleb, aby w połączeniu z żurkiem był smaczny. Kupienie takiego
chleba nie zawsze będzie rozwiązaniem a to ze względu na fakt, iż pieczywo może
zrobić się miękkie i przeciekać. Jednym z przepisów, który znalazłem i
wypróbowałem jest ten, którym chciałbym się również z wami podzielić. Żurek to
już indywidualna sprawa jak się przygotuje. Ważne, żeby było smacznie jak w
domu.
Poniższe składniki pozwalają na wypieczenie 4 nawet sporych
chlebów albo też możemy mniejsze wtedy ich liczba jest większa.
Składniki to:
* 65 dag mąki pszennej
* 1,5 szklanki ciepłej wody
* 50 g drożdży
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko (najlepiej w temp. pokojowej)
Należy drożdże
rozpuścić, najlepiej w ciepłej wodzie. Do jakiejś większej miski trzeba
przesiać mąkę, potem wlać olej, wsypać sól, białko a na końcu rozpuszczone
drożdże. Prężnie wyrabiamy ciasto wyrabiałam, najlepiej ręką przez ok. 10-15
minut. Jeżeli dany czas mija nakrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na
około godzinę, aby ciasto nam wyrosło. Po tej godzinie gnieciemy ciasto
ponownie, teraz wystarczy krótko. Formujemy z niego chlebki takiej wielkości,
jakiej chcemy. Odpowiednia ilość to 4. Pamiętajmy, aby podwijać brzegi pod spód
i tą czynność powtórzyć wielokrotnie. Domowe chlebki, które stworzyliśmy
układamy je na blasze, może być foremka w takim kształcie, jakim chcemy.
Wyścielamy ją papierem do pieczenia a następnie ponownie odstawiamy domowe
chleby przykryte na około 30 minut żeby nam chleby urosły. W między czasie
nastawiamy i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200*C. Chlebki, które nam już
urosły smarujemy żółtkiem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie wkładamy do
nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu mamy domowe Chlebki,
które są pachnące, na wierzchu chrupiące, a w środku puszyste. Nie wiele pracy
a jak możemy sobie poprawić smak domowego obiadu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz