Domowa chałka z kruszonką

Chałka jest jednym z najpopularniejszych ciast drożdżowych. W zależności od regionu bywa nazywana plecionką, czasem kukiełką lub też struclą. Można ją kupić praktycznie w każdej piekarni, można też pokusić się o zrobienie jej samodzielnie. Warto też przeszukać domowe archiwa, by odnaleźć stare książki kucharskie lub dawne gazety. Poniższy przepis jest tego dowodem.

Składniki:
400 g mąki krupczatki, 100 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 80 g masła, 80 g cukru pudru, odrobina soli
Etap 1
Do mleka dodać drożdże, niewielką ilość mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Składniki delikatnie wymieszać i tak powstały zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pozostałą mąkę można przesiać z cukrem pudrem, dodać sól, jajko oraz zaczyn i roztopione masło. Składniki należy wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Etap 2
Proporcje składników i wyrobienie ciasta to jedna rzecz. Osobną kwestią jest kształt chałki, czyli charakterystyczny warkocz. I właśnie o nim słów kilka.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na sześć części. Wyrobić z nich gałki i z każdej z nich zrobić sześć wałeczków o jednakowej długości. Wałeczki należy ułożyć obok siebie, zlepiając razem górne końcówki. Pierwszy prawy wałek odsunąć na bok. Z pozostałych pięciu wydzielić środkowy. Należy teraz odsunięty prawy wałek przepleść przez środkowy, przenosząc go na zewnętrzną lewą stronę. Ponownie pierwszy prawy wałek przeplatamy przez nowo powstały wałek środkowy i też wykładamy go na zewnętrzną lewą stronę. Schemat ten powtarzać, aż do końcówki wałków, które należy ze sobą zlepić. Tak zlepioną końcówkę należy schować pod spód chałki.
Etap 3
Gotową chałkę należy odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę nasmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, włożyć chałkę i piec przez 10 minut. Po tym okresie ciasto przykryć papierem i piec jeszcze przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Kruszonkę dodajemy według własnego uznania, a powstaje ona przez utarcie masła z cukrem i mąką.

Mnogość przepisów, wiele wzorów zaplatania powodują, że niby zwykłe ciasto drożdżowe, a stało się nieodłącznym elementem naszej kulinarnej tradycji.

Komentarze