Chałka jest
jednym z najpopularniejszych ciast drożdżowych. W zależności od regionu bywa
nazywana plecionką, czasem kukiełką lub też struclą. Można ją kupić praktycznie
w każdej piekarni, można też pokusić się o zrobienie jej samodzielnie. Warto
też przeszukać domowe archiwa, by odnaleźć stare książki kucharskie lub dawne
gazety. Poniższy przepis jest tego dowodem.
Składniki:
400 g mąki krupczatki, 100 g
mąki pszennej, 30 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 80 g masła,
80 g cukru pudru, odrobina soli
Etap 1
Do mleka dodać drożdże,
niewielką ilość mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Składniki delikatnie
wymieszać i tak powstały zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie
pozostałą mąkę można przesiać z cukrem pudrem, dodać sól, jajko oraz zaczyn i
roztopione masło. Składniki należy wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić do
wyrośnięcia.
Etap 2
Proporcje składników i
wyrobienie ciasta to jedna rzecz. Osobną kwestią jest kształt chałki, czyli
charakterystyczny warkocz. I właśnie o nim słów kilka.
Ciasto po wyrośnięciu
podzielić na sześć części. Wyrobić z nich gałki i z każdej z nich zrobić sześć
wałeczków o jednakowej długości. Wałeczki należy ułożyć obok siebie, zlepiając
razem górne końcówki. Pierwszy prawy wałek odsunąć na bok. Z pozostałych pięciu
wydzielić środkowy. Należy teraz odsunięty prawy wałek przepleść przez
środkowy, przenosząc go na zewnętrzną lewą stronę. Ponownie pierwszy prawy
wałek przeplatamy przez nowo powstały wałek środkowy i też wykładamy go na
zewnętrzną lewą stronę. Schemat ten powtarzać, aż do końcówki wałków, które
należy ze sobą zlepić. Tak zlepioną końcówkę należy schować pod spód chałki.
Etap 3
Gotową chałkę należy odstawić
na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę nasmarować jajkiem i posypać
kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, włożyć chałkę i piec
przez 10 minut. Po tym okresie ciasto przykryć papierem i piec jeszcze przez 40
minut w temperaturze 160 stopni.
Kruszonkę dodajemy według
własnego uznania, a powstaje ona przez utarcie masła z cukrem i mąką.
Mnogość
przepisów, wiele wzorów zaplatania powodują, że niby zwykłe ciasto drożdżowe,
a stało się nieodłącznym elementem naszej kulinarnej tradycji.
Komentarze
Prześlij komentarz