Domowa chałka z kruszonką


Pamiętam ciągle jeszcze wspaniały smak domowej chałki z kruszonką, jaką dawniej bardzo często piekło się w naszym domu. Obecnie piekarnie oferują nam wiele najróżniejszych wypieków, w tym także chałek. Myślę jednak, że ten wyjątkowy smak domowej chałki z kruszonką jest niezastąpiony. Chałka należy do ciast drożdżowych. Jest to wyjątkowo puszyste pieczywo pszenne wypiekane z mąki wysoko oczyszczonej pszennej o niskim typie. Może to być nawet mąka tortowa (typ 450) wtedy nasza chałka będzie jeszcze delikatniejsza. Na pewno wy też nie raz jedliście chałkę, być może jednak była ona pod inną nazwą. Często chałka jest też nazywana plecionką lub struclą. Skąd się wzięły też takie nazwy? Otóż od sposobu jej pieczenia, a właściwie jej wyplatania przed upieczeniem. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i formujemy gruby wałek, który następnie kroimy na pięć równych części. Formujemy z nich cienkie wałeczki, później kładziemy je obok siebie, złączamy na początku i zaczynamy wyplatanie. Teraz dopiero zaczyna się frajda, bo przecież warkocze plecie się z trzech części a my mamy pięć wałeczków do splecenia, zatem jak to zrobić? Lewy wałek ciasta przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami do środka, teraz z kolei wałek prawy przekładamy do środka też nad sąsiadującymi z nim dwoma środkowymi wałkami. Czynność tą powtarzamy na przemian aż do końca, kiedy to łączymy końcówki wałków. Wydaje się to skomplikowane, ale okazuje się całkiem łatwe. Oczywiście chałki mogą też być przed upieczeniem uformowane w foremce w owalny kształt. Będzie to z pewnością szybsze i prostsze, ale forma plecionki jest o wiele ciekawsza, dlatego polecam. Sama znalazłam stary przepis na chałkę z kruszonką, i chyba go wypróbuje. Przekonam się, czy będzie to takie samo domowe pieczywo, jakie pamiętam z dzieciństwa. ~~

Komentarze