Pamiętam ciągle jeszcze wspaniały
smak domowej chałki z kruszonką, jaką dawniej bardzo często piekło się w naszym
domu. Obecnie piekarnie oferują nam wiele najróżniejszych wypieków, w tym także
chałek. Myślę jednak, że ten wyjątkowy smak domowej chałki z kruszonką jest
niezastąpiony. Chałka należy do ciast drożdżowych. Jest to wyjątkowo puszyste
pieczywo pszenne wypiekane z mąki wysoko oczyszczonej pszennej o niskim typie.
Może to być nawet mąka tortowa (typ 450) wtedy nasza chałka będzie jeszcze
delikatniejsza. Na pewno wy też nie raz jedliście chałkę, być może jednak była
ona pod inną nazwą. Często chałka jest też nazywana plecionką lub struclą. Skąd
się wzięły też takie nazwy? Otóż od sposobu jej pieczenia, a właściwie jej wyplatania
przed upieczeniem. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i formujemy
gruby wałek, który następnie kroimy na pięć równych części. Formujemy z nich
cienkie wałeczki, później kładziemy je obok siebie, złączamy na początku i
zaczynamy wyplatanie. Teraz dopiero zaczyna się frajda, bo przecież warkocze
plecie się z trzech części a my mamy pięć wałeczków do splecenia, zatem jak to
zrobić? Lewy wałek ciasta przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami do
środka, teraz z kolei wałek prawy przekładamy do środka też nad sąsiadującymi z
nim dwoma środkowymi wałkami. Czynność tą powtarzamy na przemian aż do końca,
kiedy to łączymy końcówki wałków. Wydaje się to skomplikowane, ale okazuje się
całkiem łatwe. Oczywiście chałki mogą też być przed upieczeniem uformowane w
foremce w owalny kształt. Będzie to z pewnością szybsze i prostsze, ale forma
plecionki jest o wiele ciekawsza, dlatego polecam. Sama znalazłam stary przepis
na chałkę z kruszonką, i chyba go wypróbuje. Przekonam się, czy będzie to takie
samo domowe pieczywo, jakie pamiętam z dzieciństwa. ~~
Komentarze
Prześlij komentarz