Zazwyczaj
pieczywo jadamy z dodatkami. Smarujemy chleb masłem lub twarożkiem. Mamy też do
wyboru niezliczone rodzaje serów, wędlin, past itp. Do pieczywa pszennego
możemy też oczywiście wybrać wersję na słodko, czyli rozmaite konfitury, miody.
Piekarnie oferują nam przeróżne rodzaje chleba, i bardzo dobrze, bo pieczywo w
zdrowej diecie należy urozmaicać. Jeżeli mówimy o dodatkach do chleba to możemy
ten temat rozpatrywać dwojako. Mianowicie podałam niektóre przykłady produktów
jadanych z chlebem. Czym innym natomiast są dodatki dodawane jeszcze przed
pieczeniem chleba. W zależności od rodzaju chleba możemy go urozmaicać wieloma
dodatkami. Mogą to być liczne rodzaje ziaren, aromatycznych ziół, bądź przypraw.
Oczywiście możemy kupić bardzo dobre pieczywo, ale czasem warto upiec własny,
pyszny chleb domowy. Będziemy mogli wtedy sami wybrać dodatki, które damy do
pieczenia chleba. Możemy upiec chleb z kminkiem, który poprawia pracę przewodu
pokarmowego. Bardzo dobrym dodatkiem do chleba domowego są też ziarna
słonecznika, które zawierają dużo witamin i bardzo zdrowy olej. Pestki dyni
natomiast działają bardzo dobrze na nasze włosy. Dodawane też mogą być sezam,
siemię lniane, płatki owsiane, czy mak. Istotnym dodatkiem do chleba domowego
mogą też być zioła i przyprawy. Wzbogacają one smak pieczonego chleba. Niektóre
zioła stosowane są do chleba na zakwasie żytnim, inne do chleba pszennego. Takim
wyrazistym w smaku ziołem jest bazylia, czy rozmaryn. Częstą przyprawą jest też
anyż stosowany w pieczeniu chleba na zakwasie żytnim. Niezwykłą wyrazistość
smaku chleba domowego możemy uzyskać przez dodanie czosnku. Do słodkiego
pieczywa pszennego możemy dodać cynamon, kardamon, goździki a nawet wanilię. Dzięki
wielu ziołom i przyprawom pieczenie chleba pozwala odkrywać jego nowe smaki, i
zmienić zwykły bochenek w niepowtarzalny wypiek. Niektóre ziarna, czy zioła
pasują do chleba na zakwasie żytnim, inne do chleba razowego, a jeszcze inne do
słodkiego pieczywa pszennego. Warto jednak do pieczenia chleba użyć różnych
dodatków, które wzbogacą jego smak a czasem i walory zdrowotne.
Komentarze
Prześlij komentarz