Dodatki do domowego chleba


Zazwyczaj pieczywo jadamy z dodatkami. Smarujemy chleb masłem lub twarożkiem. Mamy też do wyboru niezliczone rodzaje serów, wędlin, past itp. Do pieczywa pszennego możemy też oczywiście wybrać wersję na słodko, czyli rozmaite konfitury, miody. Piekarnie oferują nam przeróżne rodzaje chleba, i bardzo dobrze, bo pieczywo w zdrowej diecie należy urozmaicać. Jeżeli mówimy o dodatkach do chleba to możemy ten temat rozpatrywać dwojako. Mianowicie podałam niektóre przykłady produktów jadanych z chlebem. Czym innym natomiast są dodatki dodawane jeszcze przed pieczeniem chleba. W zależności od rodzaju chleba możemy go urozmaicać wieloma dodatkami. Mogą to być liczne rodzaje ziaren, aromatycznych ziół, bądź przypraw. Oczywiście możemy kupić bardzo dobre pieczywo, ale czasem warto upiec własny, pyszny chleb domowy. Będziemy mogli wtedy sami wybrać dodatki, które damy do pieczenia chleba. Możemy upiec chleb z kminkiem, który poprawia pracę przewodu pokarmowego. Bardzo dobrym dodatkiem do chleba domowego są też ziarna słonecznika, które zawierają dużo witamin i bardzo zdrowy olej. Pestki dyni natomiast działają bardzo dobrze na nasze włosy. Dodawane też mogą być sezam, siemię lniane, płatki owsiane, czy mak. Istotnym dodatkiem do chleba domowego mogą też być zioła i przyprawy. Wzbogacają one smak pieczonego chleba. Niektóre zioła stosowane są do chleba na zakwasie żytnim, inne do chleba pszennego. Takim wyrazistym w smaku ziołem jest bazylia, czy rozmaryn. Częstą przyprawą jest też anyż stosowany w pieczeniu chleba na zakwasie żytnim. Niezwykłą wyrazistość smaku chleba domowego możemy uzyskać przez dodanie czosnku. Do słodkiego pieczywa pszennego możemy dodać cynamon, kardamon, goździki a nawet wanilię. Dzięki wielu ziołom i przyprawom pieczenie chleba pozwala odkrywać jego nowe smaki, i zmienić zwykły bochenek w niepowtarzalny wypiek. Niektóre ziarna, czy zioła pasują do chleba na zakwasie żytnim, inne do chleba razowego, a jeszcze inne do słodkiego pieczywa pszennego. Warto jednak do pieczenia chleba użyć różnych dodatków, które wzbogacą jego smak a czasem i walory zdrowotne.

Komentarze