To, jaki chleb kupujemy często zależy od naszego upodobania.
Niektórzy lubią najzwyklejszy chleb bez dodatków a inni lubią kupować chleb z
najróżniejszymi dodatkami. Nie trzeba kupować takiego chleba, można upiec i ma
się gotowe domowe pieczywo.
Jeżeli już się bawimy w pieczenie chleba to, co
dodamy do niego to już zależy tylko i wyłącznie od nas. Ja, jak już pisałem
wcześniej, w przepisie na chleb domowy dodaje ziarna słonecznika lub dyni, siemię
lniane oraz otręby pszenne. Znalazłem również przepisy na chleb z dodatkiem cukinii,
suszonych moreli, suszonej żurawiny czy też orzechów włoskich. Zaskoczył mnie
przepis na chleb z majonezem. Podobno taki chleb utrzymuje długo świeżość. Tak
na prawdę to, z czym upieczemy chleb zależy tylko i wyłącznie od nasze inwencji
twórczej. Za czym przepadamy i co uznamy za słuszne, aby dodać do chleba.
Oczywistym jest fakt, iż wszystko musimy robić z głową. Żebyśmy nie popłynęli w
dodatkach, które najzwyczajniej się nie nadają do tego. Dodatki te nie muszą
być koniecznie w chlebie, ale przecież wszelkiego rodzaju zewnętrzne dodatki
typu mak, posypki, nasiona czy pestki, za którymi przepadamy a są dobrym połączeniem
z chlebem. Dodatkiem też może być to, co położymy lub posmarujemy nim nasz
chleb domowy.
To jak to zinterpretujemy to tylko zależeć będzie od nas i od
naszego gustu kulinarnego. Najważniejsze, żeby nam smakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz