Dodatki do domowego chleba



  To, jaki chleb kupujemy często zależy od naszego upodobania. Niektórzy lubią najzwyklejszy chleb bez dodatków a inni lubią kupować chleb z najróżniejszymi dodatkami. Nie trzeba kupować takiego chleba, można upiec i ma się gotowe domowe pieczywo.
  Jeżeli już się bawimy w pieczenie chleba to, co dodamy do niego to już zależy tylko i wyłącznie od nas. Ja, jak już pisałem wcześniej, w przepisie na chleb domowy dodaje ziarna słonecznika lub dyni, siemię lniane oraz otręby pszenne. Znalazłem również przepisy na chleb z dodatkiem cukinii, suszonych moreli, suszonej żurawiny czy też orzechów włoskich. Zaskoczył mnie przepis na chleb z majonezem. Podobno taki chleb utrzymuje długo świeżość. Tak na prawdę to, z czym upieczemy chleb zależy tylko i wyłącznie od nasze inwencji twórczej. Za czym przepadamy i co uznamy za słuszne, aby dodać do chleba. Oczywistym jest fakt, iż wszystko musimy robić z głową. Żebyśmy nie popłynęli w dodatkach, które najzwyczajniej się nie nadają do tego. Dodatki te nie muszą być koniecznie w chlebie, ale przecież wszelkiego rodzaju zewnętrzne dodatki typu mak, posypki, nasiona czy pestki, za którymi przepadamy a są dobrym połączeniem z chlebem. Dodatkiem też może być to, co położymy lub posmarujemy nim nasz chleb domowy.
  To jak to zinterpretujemy to tylko zależeć będzie od nas i od naszego gustu kulinarnego. Najważniejsze, żeby nam smakowało.

Komentarze