Śniadanie jest najważniejszym
posiłkiem dnia. Powinno być, zatem wartościowe i zdrowe, by mogło dostarczyć
nam potrzebnej energii i składników odżywczych. Któż z nas nie lubi z rana
zamiast klasycznych kanapek z chleba pszennego, czy chleba razowego zjeść pyszne
ciepłe tosty z serem. Takie śniadanie jest szybkie i smaczne, ale z pewnością nie
jest najlepsze dla naszego zdrowia. Pieczywo tostowe to typ pieczywa pszennego,
które nie zawiera żadnych wartości odżywczych. Ma długi termin ważności, a po
otwarciu długo pozostaje świeże, przy tym też nie pleśnieje. Świadczy to o obfitujących
w nim polepszaczach i środkach konserwujących. Nawet, jeżeli kupujemy ciemny
chleb tostowy, to nie jest on tak zdrowy jak chleb razowy. Znaczna większość
ciemnego chleba tostowego różni się od chleba pszennego jedynie dodatkową obecnością
barwników. Tosty z serem to prawdziwa bomba kaloryczna głównie ze względu na
ser. Rodzaj żółtego sera jadanego z tostami na pewno nie jest najzdrowszy. Jest
bardzo tłusty i tuczący, ma zgubny wpływ na poziom cholesterolu. Dobry ser
żółty jadany oczywiście z umiarem może jednak dostarczyć nam cennych
pierwiastków np. wapnia. Uważajmy jednak na wyroby seropodobne, które kuszą nas
niższą ceną. Są one pozbawione tych korzystnych pierwiastków, mają też
zdecydowanie gorszą jakość i smak. Ser żółty Ze względu na jego wysoką
kaloryczność jest zakazany podczas odchudzania, czy w wielu innych zdrowych
dietach. Do tostów z serem często też dodajemy ketchup, który przecież nie jest
prawdziwym zdrowym sokiem pomidorowym, a jedynie jego imitacją, zawierającą
duże ilości zagęszczaczy konserwantów. Lubimy smaczne, ciepłe tosty z serem na
śniadanie i oczywiście możemy czasem takie zjeść bez większej szkody dla
zdrowia. Ważne jest byleby nie stało się ono naszym codziennym śniadaniem,
którego podstawą powinien być jednak zdrowy chleb razowy.
Komentarze
Prześlij komentarz