Chleb tostowy, plus ser żółty, plus
pieczenie. Taki zestaw bez wątpienia musi być smaczny. Czy może być jednocześnie
elementem zdrowej diety? Tosty z serem na śniadanie to zastrzyk energii. Ale ile
musimy ich zjeść, by poczuć sytość? Należy pamiętać, że dwie kromki chleba
tostowego nie są tym samym, co dwie kromki chleba razowego.
Pieczywo tostowe produkuje się głównie z
mąki pszennej. Ta jak wiadomo jest wielokrotnie mielona i przesiewana, przez co
uboższa w wiele cennych elementów. W połączeniu z dodatkami zapewniającymi
pulchność sprawia, że takie pieczywo jest lżejsze. By się nim nasycić trzeba go
więcej zjeść. Mamy zatem do czynienia z typową „bombą kaloryczną”. Kolejną
problematyczną kwestią jest pozostały skład takiego chleba. Zwykły chleb dość
szybko czerstwieje, a zbyt długie przechowywanie w woreczkach powoduje jego
pleśnienie. W przypadku chleba tostowego, termin do spożycia jest dużo
dłuższy. Sprawia on wrażenie ciągle świeżego, dodatkowo nie kruszy się jak
zwykłe chleby. Niestety nie jest to zasługa fachowości piekarzy tylko jego
długiego, często z chemicznymi dodatkami składu.
Oprócz chleba warto zwrócić uwagę na ser.
Ze względu na jego cenę zdarza się kupować tańsze odmiany lub zamienniki.
Produkty seropodobne podobnie jak niektóre chleby tostowe zawierają utwardzone
tłuszcze roślinne. Podnoszą one poziom złego cholesterolu, co w przyszłości
może spowodować choroby układu krążenia.
Brzmi to trochę groźnie, ale nie musimy z
takiego śniadania całkowicie rezygnować. Wystarczy tylko, że nie będziemy
spożywali ich zbyt często. Zwróćmy uwagę na jakość sera, by zawierał cenne
dla naszego zdrowia składniki. Starajmy się wybierać pieczywo z jak
najmniejszym zestawem polepszaczy. Warto też poszukać chleba pełnoziarnistego.
Nie dajmy się jednak zwieść mylącym oznaczeniom na opakowaniu. Dodanie kilku
ziaren do chleba z mąki pszennej, da nam wyrób co najwyżej wieloziarnisty.
W przygotowaniu takich tostów, powinniśmy postawić na ich upieczenie, dzięki czemu
oszczędzimy sobie kolejnej dawki tłuszczu.
Tosty - szybkie i smaczne, mogą być również pożywne i nie
mniej zdrowe. Warto jednak poświęcić chwilę uwagi przy zakupie i doborze składników,
bo nie tylko ser musi być ich głównym składnikiem. Ale to już inna historia.
Komentarze
Prześlij komentarz