Chleb żytni razowy, chleb pszenny razowy lub Graham,
chleb pełnoziarnisty. Wiemy już trochę o zaletach tych chlebów, wiemy o ich
wartościach zdrowotnych, odżywczych. Wiemy też, komu nie jest on wskazany.
Wiemy również, że posiada on ciemniejszą barwę wynikającą z zastosowania
mąki razowej. Ale czy wiemy, że nie każdy ciemny chleb jest naturalny, czy
potrafimy odróżnić go od podróbki?
Czasochłonność pieczenia chleba na zakwasie, wyższa
cena ciemniejszej mąki razowej powoduje, że producenci stosują zamienniki
barwnikowe, zaciemniając kolor takiego pieczywa. Takie barwniki i ulepszacze
maskują nam fakt użycia zwykłej mąki i pośpiechu w produkcji. Najbardziej
popularnym dodatkiem do chleba i jednym z najstarszych jest słód jęczmienny lub
żytni. Taki słód oprócz właściwości barwiących, poprawia smak i zapach naszego
pieczywa. Z jednej strony stosowany jako zamiennik karmelu, z drugiej
strony jest dość drogi, co powoduje, że ów karmel, mimo iż jest na liście
zakazanych barwników, wciąż bywa zbyt często stosowany. Należy pamiętać, że
prawdziwy razowy ma szarą lub lekko brązową barwę. Ta ciemnobrązowa podobna do
piernika, może sugerować użycie karmelu. Chleb z jasnej pszennej mąki nie dość,
że posiada mniej walorów zdrowotnych, to poprzez dodanie do niego substancji
barwnikowych naraża go na wzrost kaloryczności. Wykazano też, że karmel amoniakalny
stosowany w zbyt dużych ilościach, ma szkodliwe działanie na krew, może też
spowodować problemy mięśniowe. Użycie karmelu w niewielkich ilościach, jest
dozwolone tylko w przypadku chleba słodowego. Kolejnym sposobem na zabarwienie
pieczywa jest zastosowanie serwatki w proszku. Użycie jej powoduje, że skórka
chleba oraz jego miękisz posiadają bardziej zaciemnioną barwę. Innym surowcem
do zaciemniania pieczywa jest też drobno zmielona cykoria.
Jak więc widzimy sposobów na podrabianie chleba jest
sporo. Są jednak możliwości, by uchronić się przed zakupem sztucznie
barwionego pieczywa. Oprócz wspomnianego wyżej koloru, należy zwrócić uwagę na
jego konsystencję, która w naturalnym chlebie razowym jest bardziej zwarta. Prawdziwy
razowy chleb jest mniej wyrośnięty, a jego wspaniały wygląd powinien nas
zmobilizować do przeczytania etykiety. Taki chleb będzie też cięższy i posiadał
lekko kwaśnawy, charakterystyczny dla zakwasu smak. Problemem jest tu moim
zdaniem prawo, które warunkuje dodawanie barwników w zależności od rodzaju
żywności.
Komentarze
Prześlij komentarz