Mazurek to najbardziej charakterystyczne ciasto świąt
wielkanocnych. Tego pysznego wypieku po prostu nie może zabraknąć na
świątecznym stole. Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą na naszych
stołach raz do roku. Większość mazurków jest nieprzyzwoicie słodka, ale może
właśnie, dlatego, że pieczemy te ciasta dość rzadko, to wcale nam to nie
przeszkadza. Jest bardzo wiele przeróżnych przepisów na ciasto na mazurki. Mogą
one być ucierane lub kruche. Ostatnio znalazłam prosty przepis na ciasto kruche
z gotowanymi żółtkami. Nadaje się ono idealnie do pieczenia mazurków. Gotowane
żółtka dodają mu kruchości i delikatności. Na te święta wielkanocne upiekłam klasyczny
mazurek kajmakowy, na takim właśnie cieście, obowiązkowo z bakaliami. Wszystkim
bardzo smakował ten mój wielkanocny wypiek, dlatego podzielę się z wami dość
prostym przepisem na ciasto świąteczne. Należy przygotować potrzebne składniki
do ciasta:
Dwie szklanki mąki pszennej,
Jedna kostka(200 gram) masła,
Pół szklanki cukru pudru,
Cztery jajka,
Dwie łyżki kwaśnej śmietany,
Jedna puszka masy kajmakowej krówkowej,
Bakalie do dekoracji np. włoskie orzechy migdały.
Sposób przygotowania: ugotuj na twardo trzy jajka, obierz i
wyjmij żółtka i przetrzyj je do miseczki przez sitko lub zetrzyj na drobnej
tarce. Przesiej mąkę na stolnice, dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło i
cukier puder. Dokładnie wysiekaj nożem. Dodaj surowe jajko, śmietanę i
przetarte, ugotowane żółtka. Zagnieć dość szybko ciasto. Gdyby kleiło się do
rąk podsyp łyżką mąki. Do ciasta na mazurek można dodać cukier waniliowy lub
otartą skórkę z cytryny, bądź też łyżkę zmielonych orzechów. Nadamy mu wówczas
aromat i zapach. Uformuj owalną bryłę i wsadź ją na cztery godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż do przygotowanej wcześniej blachy. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 20 do 25 minut. Wyjmij go, gdy
ciasto nabierze złocistego koloru. Upieczone ciasto posmaruj krówkowym
kajmakiem, udekoruj orzechami lub blanszowanymi migdałami.
Mazurek to pozycja obowiązkowa na
wielkanocnym stole w wielu domach. Mazurków jest wiele, ale ten kajmakowy to
prawdziwy klasyk. Pyszne kruche ciasto, słodka masa kajmakowa, no i oczywiście
bakalie. Jest to bardzo prosty przepis na ciasto wielkanocne, które z pewnością
się uda i będzie wyśmienicie smakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz