Słodkie wypieki to niemal stały element
każdego polskiego święta. Wielkanoc to czas, w którym występuje
niezliczona ilość kulinarnych symboli. Jednym z nich jest ciasto o nazwie mazurek.
Taniec, kraina jezior? Otóż nie. Nazwa tego wypieku pochodzi od dawnych mieszkańców
Mazowsza, zwanych Mazurami, u których ten wypiek był mocno popularny.
Pierwszym etapem przygotowania tego
specjału, jest wybór ciasta na spód. Najbardziej tradycyjne, wykonane są z
ciasta kruchego lub biszkoptowego. Pamiętając, że są to niskiej wielkości
placki, decydujemy się na kształt ciasta. Może być prostokątne lub owalne, z uformowanymi
brzegami. Tak przygotowane ciasto, należy upiec na uprzednio wysmarowanej
blaszce lub pergaminie. Najzwyklejsze kruche ciasto składa się z mąki zwykłej
lub tortowej, jajek, masła oraz cukru. W wielu sklepach można kupić też gotowe
ciasta.
Drugim etapem przygody z mazurkiem jest nadanie mu
ciekawego smaku. W tym przypadku wybór jest naprawdę nieograniczony. Możemy tu
wykorzystać, bogactwo dżemów, konfitur, orzechów oraz czekolady. Możemy z tych
składników przygotować masę lub jak w przypadku dżemu rozsmarować go po
spodzie. Pyszne mazurki powstają też z masy kajmakowej, makowej oraz marcepanowej.
Dowolność składników pozwala nam na ułożenie nawet dwóch warstw smakowych,
przełożonych ciastem.
Pozostał nam trzeci etap. Mazurek nie byłby sobą gdyby
nie posiadał bogatej dekoracji. Tak jak w poprzednim etapie i tutaj możemy
wykorzystać dowolną ilość składników. Jedynym ogranicznikiem jest tu nasza
wyobraźnia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie takiej dekoracji z
dziećmi. Do dekoracji znakomicie nadają się bakalie. Rodzynki, orzechy lub migdały
możemy wykorzystać w dowolny sposób lub skomponować ze smakiem masy. Oprócz
bakalii można wykorzystać kawałki owoców, galaretek, pokruszonych herbatników
lub czekolady. Odnaleziony w starych zbiorach przepis na klasyczny mazurek przedstawiam poniżej.
Składniki:
12 dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja,
25 dag cukru, 25 dag zmielonych orzechów, cukier puder
Wykonanie:
Żółtka z cukrem należy utrzeć po chwili dodając masło ucieramy przez
kilkanaście minut do jednolitej konsystencji. Następnie dodać mąkę oraz
zmielone orzechy, wymieszać całość i wlać na blachę. Białka z cukrem pudrem
ubić na sztywno i wyłożyć równomiernie na ciasto. Kilka sztuk orzechów sparzyć
podzielić na pół i udekorować nimi ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i
piec w średniej temperaturze pilnując, by się zbytnio nie zarumienił.
Mazurki tradycyjne,
czy też z odrobiną nowoczesności, ze względu na swoje bogactwo składników powodują,
że każdy z nich ma swój niepowtarzalny urok i smak.
Komentarze
Prześlij komentarz