Przepis na mazurek wielkanocny

Słodkie wypieki to niemal stały element każdego polskiego święta. Wielkanoc to czas, w którym występuje niezliczona ilość kulinarnych symboli. Jednym z nich jest ciasto o nazwie mazurek. Taniec, kraina jezior? Otóż nie. Nazwa tego wypieku pochodzi od dawnych mieszkańców Mazowsza, zwanych Mazurami, u których ten wypiek był mocno popularny.
Pierwszym etapem przygotowania tego specjału, jest wybór ciasta na spód. Najbardziej tradycyjne, wykonane są z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Pamiętając, że są to niskiej wielkości placki, decydujemy się na kształt ciasta. Może być prostokątne lub owalne, z uformowanymi brzegami. Tak przygotowane ciasto, należy upiec na uprzednio wysmarowanej blaszce lub pergaminie. Najzwyklejsze kruche ciasto składa się z mąki zwykłej lub tortowej, jajek, masła oraz cukru. W wielu sklepach można kupić też gotowe ciasta.
Drugim etapem przygody z mazurkiem jest nadanie mu ciekawego smaku. W tym przypadku wybór jest naprawdę nieograniczony. Możemy tu wykorzystać, bogactwo dżemów, konfitur, orzechów oraz czekolady. Możemy z tych składników przygotować masę lub jak w przypadku dżemu rozsmarować go po spodzie. Pyszne mazurki powstają też z masy kajmakowej, makowej oraz marcepanowej. Dowolność składników pozwala nam na ułożenie nawet dwóch warstw smakowych, przełożonych ciastem.
Pozostał nam trzeci etap. Mazurek nie byłby sobą gdyby nie posiadał bogatej dekoracji. Tak jak w poprzednim etapie i tutaj możemy wykorzystać dowolną ilość składników. Jedynym ogranicznikiem jest tu nasza wyobraźnia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie takiej dekoracji z dziećmi. Do dekoracji znakomicie nadają się bakalie. Rodzynki, orzechy lub migdały możemy wykorzystać w dowolny sposób lub skomponować ze smakiem masy. Oprócz bakalii można wykorzystać kawałki owoców, galaretek, pokruszonych herbatników lub czekolady. Odnaleziony w starych zbiorach przepis na klasyczny mazurek przedstawiam poniżej.

Składniki:
12 dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, 25 dag cukru, 25 dag zmielonych orzechów, cukier puder
Wykonanie:
Żółtka z cukrem należy utrzeć po chwili dodając masło ucieramy przez kilkanaście minut do jednolitej konsystencji. Następnie dodać mąkę oraz zmielone orzechy, wymieszać całość i wlać na blachę. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywno i wyłożyć równomiernie na ciasto. Kilka sztuk orzechów sparzyć podzielić na pół i udekorować nimi ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w średniej temperaturze pilnując, by się zbytnio nie zarumienił.

Mazurki tradycyjne, czy też z odrobiną nowoczesności, ze względu na swoje bogactwo składników powodują, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny urok i smak.

Komentarze