Produkcja żywności na masową skalę i z
długim terminem do spożycia wymaga odpowiednich technik konserwacji. Kupując
coś na zapas, staramy się w odpowiedni sposób przechować dany produkt. Chcemy, by
nie stracił on w „stanie spoczynku” swoich wartości. Również półprodukty
służące do wytworzenia gotowej żywności, muszą być odpowiednio przechowywane, w
celu zabezpieczenia ich przed zepsuciem.
Jednym z wielu sposobów przechowywania
pożywienia, jest jego głębokie mrożenie. Metoda ta wykorzystywana jest również
w piekarniach, które do pieczenia chleba używają mrożonego ciasta.
Czy jest to zdrowe? – Tu zdania w samej branży są
jednak podzielone. Zwolennicy tej metody twierdzą, że mrożenie daje możliwość
dłuższego przechowywania ciasta, bez dodawania do niego sztucznych
konserwantów. Poprawne mrożenie - według nich - pozwala zachować przygotowane
wcześniej ciasto w dobrej kondycji, zachowując jego wartości odżywcze.
By można było mówić o głębokim mrożeniu,
taki proces powinien się odbywać przy temperaturze do -30°C. Ważną rzeczą jest
też, by takie zamrażanie odbyło się w jak najszybszym czasie. Powolne mrożenie
powoduje uszkodzenie produktu, co skutkuje pogorszeniem jego jakości. Po kilku
godzinach takiego mrożenia temperaturę obniża się do stanu od -18 do -25°C. Ważny jest też czas przechowywania takiego produktu. Zbyt
długie, może spowodować jego zubożenie w ilość witamin i minerałów. I tutaj do głosu
dochodzą przeciwnicy takiego procesu przechowywania produktów.
Ich zdaniem, by ciasto mogło dłużej
poleżeć, dodaje się do niego sztucznych konserwantów przedłużających jego trwałość.
Do pieczenia chleba wykorzystuje się nawet kilkumiesięczną „mrożonkę”
wyprodukowaną na zapas. Najczęściej taki scenariusz ma miejsce w piekarniach
należących do supermarketów, które to na miejscu, na oczach klientów pieką
chleb.
Jak wiec widzimy, prawda leży gdzieś pośrodku.
Na podstawie tych wniosków można
stwierdzić, że nie powinniśmy się obawiać samego procesu mrożenia. Zabezpiecza
ono nasze domowe pieczywo przed działaniem drobnoustrojów. Powinniśmy jednak
stosować ten proces z umiarem i w bezpieczny sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz