Tak wiele było przed świątecznych
przygotowań a tego roczna Wielkanoc tak szybko minęła i pozostały już tylko
wspomnienia, no może w niektórych domach jeszcze jakieś domowe ciasto? Wielkanocne
wypieki są nadal w wielu domostwach nieodłącznym elementem przygotowań do
świąt. Teraz już zapomnieliśmy o całej tej przedświątecznej krzątaninie, ale
nadal jeszcze pamiętamy pyszne smaki domowych ciast. U mnie w domu pieczenie
ciast wielkanocnych należy do tych zdecydowanie przyjemniejszych zajęć, niż np.
porządki. Może, dlatego że, od kiedy pamiętam zawsze pieczenie ciast sprawiało
nam dużo radości i zadowolenia. Żadne święta nie mogły być w pełni udane bez
tradycyjnych ciast, na które mamy swoje wypróbowane przepisy. Na Wielkanoc
często pieczemy delikatne, puszyste ciasta drożdżowe, mocno bakaliowe keksy,
mazurki, ciasta orzechowe, czy serniki. Na świątecznym wielkanocnym stole nie
może zabraknąć doskonałych babek, czy babeczek. Mogą one być drożdżowe z
bakaliami i te z pewnością są takim tradycyjnym ciastem. Ich pieczenie wymaga
jednak sporo czasu, dlatego można też upiec prostsze i szybsze babki piaskowe np.
moje ulubione cytrynowe. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknie
udekorowanej babki, która każdego roku króluje na naszym rodzinnym, świątecznym
stole. Bardzo popularne wśród domowych ciast wielkanocnych są też kolorowe,
słodkie pełne bakali mazurki. Jest bardzo wiele przepisów na te ciasta, zapewne
wszystkie smakują wyśmienicie. Na Wielkanoc nie może też zabraknąć
tradycyjnych, lub też tych bardziej nowoczesnych serników. Dla mnie jednak
zawsze najlepszy jest pyszny sernik wiedeński. Doskonałe i bardzo świąteczne są
wykwintne torty. Wśród nich niezmiennie na naszych stołach królują torty
orzechowe. Nie wszyscy mamy jednak czas na wielkanocne wypieki, nie wszyscy też
mamy pojęcie jak zabrać się do pieczenia ciasta, czy też znamy przepisy na
ciasta. Z pomocą przychodzą nam obecnie piekarnie i cukiernie, w których możemy
kupić wypieki niemal tak smaczne jak domowe.
Komentarze
Prześlij komentarz