Wielu z nas zastanawia się jak zrobić zakwas na chleb, bo wiadomo, że nie robimy go na co dzień. Okazuje się, że pieczenie chleba na zakwasie nie jest takie trudne jak się wydaje. Ale zacznijmy od podstaw, czyli od zakwasu.
Przepisów jak zrobić zakwas na chleb nie jest mało. Tu również posłużę się przepisem, który dostałem od wujka piekarza. W tym przepisie również nie ma dokładnych parametrów dawkowania i wszystko zależy od tego ile tego zakwasu chcemy. Zakwas robimy w kilku fazach. Fazy te trwają w granicach około 3 dni. Wiadomo są przepisy na krótsze zakwasy. Pierwszą fazą jest zaczątek W zaczątku dodajemy wody, mąki żytniej i można dać odrobinę drożdży. I robimy taką bardzo luźną konsystencje i odstawiamy na 24h. Po 24 godzinach dodajemy trochę wody i mąki. Druga faza to zaczyn. Tutaj dodajemy troszeczkę mąki i wody. Musimy pamiętać, że nie dodajemy dużo. Tutaj konsystencja jest ściślejsza niż zaczyn. Odstawiamy to na 12 godzin. Potem po 12 h robi się przedkwas. Dodajemy wody chłodniejszej niż pokojowa. Również dodajemy mąki i wody ale robimy luźniejsze. Potem jest półkwas i tu dodajemy mąki i wody i odstawiamy na 4 h. I tak cały czas robimy na przemian mocniejsze i luźniejsze. Po 4 h robimy kwas i też dodajemy wody i mąki. I ten kwas trzeba co 4 h przerabiać. Jak nie chce się przerabiać to dodajemy mąki i wody w proporcji 1/300 i to jest żurek. Żurek tez jest kwasem i może stać 24 h bez przerobienia. I taki kwas dodajemy do chleba żeby zrobić sobie chleb domowy. Jeżeli chce się mieć taki kwas i nie chce się go używać to można zrobić go ścisły i zamrozić. Do pieczenia chleba można dodać kwas a można dodać i żurku. Można również to i to. Tylko trzeba pamiętać, że kwas trzeba przerabiać od 4-6 godzin.
Smacznego!
Przepisów jak zrobić zakwas na chleb nie jest mało. Tu również posłużę się przepisem, który dostałem od wujka piekarza. W tym przepisie również nie ma dokładnych parametrów dawkowania i wszystko zależy od tego ile tego zakwasu chcemy. Zakwas robimy w kilku fazach. Fazy te trwają w granicach około 3 dni. Wiadomo są przepisy na krótsze zakwasy. Pierwszą fazą jest zaczątek W zaczątku dodajemy wody, mąki żytniej i można dać odrobinę drożdży. I robimy taką bardzo luźną konsystencje i odstawiamy na 24h. Po 24 godzinach dodajemy trochę wody i mąki. Druga faza to zaczyn. Tutaj dodajemy troszeczkę mąki i wody. Musimy pamiętać, że nie dodajemy dużo. Tutaj konsystencja jest ściślejsza niż zaczyn. Odstawiamy to na 12 godzin. Potem po 12 h robi się przedkwas. Dodajemy wody chłodniejszej niż pokojowa. Również dodajemy mąki i wody ale robimy luźniejsze. Potem jest półkwas i tu dodajemy mąki i wody i odstawiamy na 4 h. I tak cały czas robimy na przemian mocniejsze i luźniejsze. Po 4 h robimy kwas i też dodajemy wody i mąki. I ten kwas trzeba co 4 h przerabiać. Jak nie chce się przerabiać to dodajemy mąki i wody w proporcji 1/300 i to jest żurek. Żurek tez jest kwasem i może stać 24 h bez przerobienia. I taki kwas dodajemy do chleba żeby zrobić sobie chleb domowy. Jeżeli chce się mieć taki kwas i nie chce się go używać to można zrobić go ścisły i zamrozić. Do pieczenia chleba można dodać kwas a można dodać i żurku. Można również to i to. Tylko trzeba pamiętać, że kwas trzeba przerabiać od 4-6 godzin.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz