Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

  Wielu się zastanawia jak można upiec chleb drożdżowy albo popularnie zwaną drożdżówkę. Nic prostszego. Przepisów znajdziemy mnóstwo, ale ja postaram się przedstawić przepis jaki otrzymałem od swojego wujka, z zawodu piekarza. Nie od dziś zadajemy sobie pytanie „Jak upiec chleb drożdżowy, aby był dobry i smaczny?”.
  Jak już wspomniałem wcześniej otrzymałem przepis na drożdżówkę. Przepis, który mam nie podaje dokładnych proporcji składników a to z tego względu, że wszystko jest zależne jak dużo tego chcemy upiec. Podstawą jest fakt, iż trzeba mieć dobrą mąkę pszenną a najlepiej jak mamy dwa rodzaje mąki. Może być ten sam typ mąki, ale z innego przemiału. Jeżeli chodzi o podstawowe ciasto drożdżowe to musimy mieć mleko, odrobinę wody, drożdże, jaja, szczypta soli, która poprawia smak. Przy cieście drożdżowym najczęściej dajemy jakiś owoc np. śliwkę lub rabarbar no i najsmaczniejsza część - dodajemy kruszonkę. Jak zrobić kruszonkę? Sposób jest bardzo prosty. Potrzebna nam będzie margaryna, żółtko, mąka oraz proszek do pieczenia. Ciężko jest podać ich proporcje, bo trzeba je dobrać do ilości ciasta oraz od tego czy chce się miękką czy twardą kruszonkę. Podstawową zasadą jest, abyśmy nie przegrzali drożdży i nie podgrzewali mleka.  Najlepsza w tym przypadku jest temperatura pokojowa. Na początku jak zaczniemy robić drożdżówkę zaczynamy robić zacier. Robiąc to rozdrabniamy mąkę, drożdże i dodajemy trochę mleka. Wszystko po to, żeby rozmnożyć drożdże. Proporcję, których ja użyłem do wyrobienia drożdżówki to 250 ml letniego mleka, do tego mleka wsypuję jedną łyżkę cukru a następnie 10 dag drożdży, mieszamy i odstawiamy. Następnie robimy rzadką konsystencje z tego i czekamy, aż wyrośnie i opadnie. W zależności od temperatury otoczenia ciasto rośnie w różnym czasie. Jeżeli uznamy, że ciasto nam dostatecznie urosło w międzyczasie dodajemy jaja i w tym przypadku można wybić więcej żółtek niż białek. Dodajemy do ciasta 5 cały jajek, czyli 5 białek i 5 żółtek. Następnie dodajemy margaryny tyle ile według nas potrzeba. Nie należy rozpuszczać margaryny. Musi być ona miękka ale nierozpuszczona. Dodajemy cukru, im więcej tym kruszonka będzie słodsza, ale standardowo dodaje się pół szklanki. Teraz dolewamy resztę mleka i odrobinę wody do tej margaryny. I to wszystko się miesza i dosypuje mąki. Ciasto musi być w miarę ścisłe, dlatego dodajemy mąki. Nie dodajemy na końcu wody, bo ciasto będzie się mazać. I takie ciasto jak jest zrobione odstawiamy. To musi narosnąć. Potem trzeba to przerobić. Po przerobieniu wykładamy na blachę. W między czasie robimy kruszonkę tak jak podana jest receptura i tu też mąka dodawana jest na końcu.  Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i już mamy gotową drożdżówkę.
  Smacznego!

Komentarze