Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

Z ciasta drożdżowego mogą powstawać różnego rodzaju słodkie jak i słone wypieki. Ze słodkości najbardziej znanymi są popularne bułeczki z dżemem lub serem, placki z owocami. Znane są też strucle, rogaliki i zwykłe babki. Ale to nie wszystko. Z drożdży można też upiec różnego rodzaju chleby oraz popularną pizzę.
Najczęściej spotykane są dwie metody przygotowania ciasta. Są to sposoby, jednofazowy oraz dwufazowy. W pierwszym przypadku, cała ilość mąki powinna zostać wymieszana z pozostałymi składnikami ciasta, czyli drożdżami i innymi dodatkami. Tak przygotowany zestaw należy pozostawić do wyrośnięcia i upieczenia. Jest to wariant dość oszczędny w czasie i można go stosować głównie w takich wypiekach jak bułki lub placki, ponieważ zawierają najmniej składników dodatkowych.
Sposób dwufazowy jest stosowany częściej. Polega na stopniowym dodawaniu poszczególnych elementów do naszego ciasta, zachowując odpowiednią kolejność. Przedstawię tutaj pokrótce jego zasady. Przygotować rozczyn z drożdży, Które należy rozetrzeć z letnim mlekiem lub wodą z niewielką ilością mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, czekając aż powiększy on dwukrotnie swoją objętość. W naczyniu do wyrabiania, umieścić odpowiednią dla naszego ciasta ilość mąki, dodać rozczyn, jaja i cukier. Tak dobrane składniki należy dokładnie wyrabiać ręką lub odpowiednią końcówką miksera. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrabiać tak, by odstawało od ręki. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia w odpowiedniej formie lub naczyniu - jeżeli będziemy chcieli je jeszcze dzielić i przekładać nadzieniem. W zależności od wielkości wyrobu piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze od 150 do 180 stopni w czasie od 20 do 60 minut.
Dobre drożdże są tu podstawą, gdyż powodują one fermentację ciasta, w czasie której wydzielany jest dwutlenek węgla napowietrzający ciasto. W przypadku mąki, lepiej sprawdza się ta pszenna, ponieważ przez dużą zawartość glutenu, posiada większą zdolność do tworzenia ciasta.
Mimo obiegowych opinii o trudności przygotowania takiego ciasta, warto spróbować wzbogacić swoje domowe pieczywo o samodzielny drożdżowy wyrób.

Komentarze