Z ciasta drożdżowego mogą powstawać różnego rodzaju
słodkie jak i słone wypieki. Ze słodkości najbardziej znanymi są popularne
bułeczki z dżemem lub serem, placki z owocami. Znane są też strucle, rogaliki i
zwykłe babki. Ale to nie wszystko. Z drożdży można też upiec różnego rodzaju
chleby oraz popularną pizzę.
Najczęściej spotykane są dwie metody przygotowania
ciasta. Są to sposoby, jednofazowy oraz dwufazowy. W pierwszym przypadku, cała
ilość mąki powinna zostać wymieszana z pozostałymi składnikami ciasta, czyli
drożdżami i innymi dodatkami. Tak przygotowany zestaw należy pozostawić do
wyrośnięcia i upieczenia. Jest to wariant dość oszczędny w czasie i można go
stosować głównie w takich wypiekach jak bułki lub placki, ponieważ zawierają
najmniej składników dodatkowych.
Sposób dwufazowy jest stosowany częściej. Polega na
stopniowym dodawaniu poszczególnych elementów do naszego ciasta, zachowując
odpowiednią kolejność. Przedstawię tutaj pokrótce jego zasady. Przygotować
rozczyn z drożdży, Które należy rozetrzeć z letnim mlekiem lub wodą z niewielką
ilością mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, czekając aż powiększy on
dwukrotnie swoją objętość. W naczyniu do wyrabiania, umieścić odpowiednią dla
naszego ciasta ilość mąki, dodać rozczyn, jaja i cukier. Tak dobrane
składniki należy dokładnie wyrabiać ręką lub odpowiednią końcówką miksera. Następnie
dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrabiać tak, by odstawało od ręki. Przygotowane
ciasto pozostawić do wyrośnięcia w odpowiedniej formie lub naczyniu - jeżeli
będziemy chcieli je jeszcze dzielić i przekładać nadzieniem. W zależności
od wielkości wyrobu piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze od 150
do 180 stopni w czasie od 20 do 60 minut.
Dobre drożdże są tu podstawą, gdyż powodują
one fermentację ciasta, w czasie której wydzielany jest dwutlenek węgla napowietrzający
ciasto. W przypadku mąki, lepiej sprawdza się ta pszenna, ponieważ przez dużą zawartość glutenu, posiada większą zdolność do tworzenia ciasta.
Mimo obiegowych opinii o trudności przygotowania takiego ciasta, warto
spróbować wzbogacić swoje domowe pieczywo o samodzielny drożdżowy wyrób.
Komentarze
Prześlij komentarz