Mrożenie jest jedną z najlepszych
metod przechowywania żywności. Nowoczesne technologie pozwalają na wprowadzanie
w branży spożywczej głębokiego mrożenia. Polega ono na obniżeniu temperatury
produktu w bardzo krótkim czasie do bardzo niskiego poziomu, sięgającego nawet
do minus 70 st.celcjusza. Jak zatem ma się głębokie mrożenie w odniesieniu do
pieczywa? Dawniej świeże, pachnące pieczywo mogliśmy kupić wyłącznie w
piekarniach. Obecnie takie „świeże, prosto z pieca pieczywo” kusi nas prawie we
wszystkich marketach. Jest to jednak chleb produkowany z ciasta głęboko
mrożonego. Ciasto takie zwykle jest robione kilka miesięcy wcześniej, a przed
wypiekiem głęboko zamrożone. Następnie pieczone tuż przed sprzedażą. Wielu
technologów żywieniowych bada tego rodzaju pieczywo. Nie stwierdzają oni
jednoznacznie jego szkodliwości dla zdrowia a walory smakowe i niższa cena są
pokusą dla klientów. Przeprowadzane badania stwierdzają jednak, że w porównaniu
z tradycyjnym chlebem domowym jest on pod wieloma względami gorszy. Wielu
piekarzy potępia mrożone pieczywo, mimo to jest ono coraz bardziej popularne a
jego sprzedaż wzrasta. Naturalny proces wyrabiania ciasta, oraz pieczenie
chleba z ciasta mrożonego jest zaburzone, co wpływa nie korzystnie na pieczywo.
Natomiast producenci przekonują, że takie pieczywo wcale nie traci swoich
wartości a proces głębokiego mrożenia ciasta do pieczenia chleba nie obniża
jego jakości. W branży piekarniczej ciągle trwa spór, czy takie pieczywo jest
nie zdrowe, czy w jakikolwiek sposób może nam szkodzić? Tradycyjni piekarze uważają, że nigdy nie
zastąpi ono naturalnie wypiekanych według starych receptur chleba na zakwasie,
chleba żytniego razowego, czy prawdziwego chleba domowego. Z jednej strony
słyszymy głosy tradycyjnych piekarzy, że głębokie mrożenie ciasta używanego do
pieczenia chleba pozbawia go większości minerałów, witamin, czy błonnika.
Zwolennicy mrożenia z kolei przekonują, że wcale tak nie jest. Decyzja wyboru
pieczywa należy oczywiście do nas. Mimo, że pieczywo wypiekane z głęboko mrożonego
ciasta zyskuje na popularności, i nie mamy większych powodów, by się go obawiać.
Zdecydowanie postawmy jednak na zdrowe tradycyjne pieczywo, wypiekane w
naturalny sposób, według od lat znanych receptur. ~~
Komentarze
Prześlij komentarz