Głębokie mrożenie-czy jest się czego obawiać?


Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności. Nowoczesne technologie pozwalają na wprowadzanie w branży spożywczej głębokiego mrożenia. Polega ono na obniżeniu temperatury produktu w bardzo krótkim czasie do bardzo niskiego poziomu, sięgającego nawet do minus 70 st.celcjusza. Jak zatem ma się głębokie mrożenie w odniesieniu do pieczywa? Dawniej świeże, pachnące pieczywo mogliśmy kupić wyłącznie w piekarniach. Obecnie takie „świeże, prosto z pieca pieczywo” kusi nas prawie we wszystkich marketach. Jest to jednak chleb produkowany z ciasta głęboko mrożonego. Ciasto takie zwykle jest robione kilka miesięcy wcześniej, a przed wypiekiem głęboko zamrożone. Następnie pieczone tuż przed sprzedażą. Wielu technologów żywieniowych bada tego rodzaju pieczywo. Nie stwierdzają oni jednoznacznie jego szkodliwości dla zdrowia a walory smakowe i niższa cena są pokusą dla klientów. Przeprowadzane badania stwierdzają jednak, że w porównaniu z tradycyjnym chlebem domowym jest on pod wieloma względami gorszy. Wielu piekarzy potępia mrożone pieczywo, mimo to jest ono coraz bardziej popularne a jego sprzedaż wzrasta. Naturalny proces wyrabiania ciasta, oraz pieczenie chleba z ciasta mrożonego jest zaburzone, co wpływa nie korzystnie na pieczywo. Natomiast producenci przekonują, że takie pieczywo wcale nie traci swoich wartości a proces głębokiego mrożenia ciasta do pieczenia chleba nie obniża jego jakości. W branży piekarniczej ciągle trwa spór, czy takie pieczywo jest nie zdrowe, czy w jakikolwiek sposób może nam szkodzić?  Tradycyjni piekarze uważają, że nigdy nie zastąpi ono naturalnie wypiekanych według starych receptur chleba na zakwasie, chleba żytniego razowego, czy prawdziwego chleba domowego. Z jednej strony słyszymy głosy tradycyjnych piekarzy, że głębokie mrożenie ciasta używanego do pieczenia chleba pozbawia go większości minerałów, witamin, czy błonnika. Zwolennicy mrożenia z kolei przekonują, że wcale tak nie jest. Decyzja wyboru pieczywa należy oczywiście do nas. Mimo, że pieczywo wypiekane z głęboko mrożonego ciasta zyskuje na popularności, i nie mamy większych powodów, by się go obawiać. Zdecydowanie postawmy jednak na zdrowe tradycyjne pieczywo, wypiekane w naturalny sposób, według od lat znanych receptur. ~~

Komentarze