Nie od dziś wiadomo, że orkisz jest zdrowy. Jedzenie chleba
orkiszowego daje nam wiele korzyści, o których zapewne nawet nie słyszeliśmy. A
przecież orkisz i jego właściwości są znane od czasów starożytnych przez
średniowiecze aż do dnia dzisiejszego. W starożytności orkisz znany był, jako
źródło siły, a co za tym idzie lubili go zjadać gladiatorzy i zawodnicy
igrzysk. W średniowieczu orkisz znany był dzięki świętej Hildegardzie z Bingen.
Doceniała ona „zdrowotną moc orkiszu" oraz według niej działał on
rozgrzewająco i natłuszczająco. Dziś dzięki badaniom wiemy, że orkisz jak i chleb
orkiszowy jest między innymi bogatym źródłem błonnika, ma w sobie większą ilość
cynku, selenu, miedzi, jak również witaminy A, E oraz D. Jedną z zalet
spożywania wyrobów orkiszowych, które z pewnością zainteresują niejedną panią
jest fakt, iż posiada on w sobie sporą ilość kwasu krzemowego. Kwas ten ma
udział w wyglądzie włosów, skóry, paznokci, obniża cholesterol we krwi oraz ma
wpływ na umiejętności zapamiętywania. Dzięki orkiszowi szybko odczuwamy uczucie
nasycenia, które potrafi długo trwać. Co w dzisiejszych czasach, gdzie często
się słyszy hasło: dieta, ma zbawienny wpływ na nasze odżywianie. Również ma
duży wpływ na nasz układ krążenia, trawienia oraz układ odpornościowy. A sposób,
w jaki dostarczymy orkisz do naszego organizmu jest naprawdę różnorodny.
Najbardziej popularna forma to oczywiście chleb orkiszowy. Teraz dostępnych
przepisów na chleb jest mnóstwo. Lecz nie każdy potrafi upiec tak chleb, aby
smakował jak prawdziwy chleb domowy. Ale to nie znaczy, że nie możemy mieć
prawdziwego chleba, jeżeli nie potrafimy piec. Możemy przecież kupić
pełnowartościowy chleb orkiszowy. W asortymencie wielu piekarni taki chleb
również można znaleźć bez poświęcania czasu na jego upieczenie. A wysiłek i
serce włożone w wypiek chleba są równie wielkie jak byśmy sami tego dokonali.
Komentarze
Prześlij komentarz