Czy chleb orkiszowy jest zdrowy?



  Nie od dziś wiadomo, że orkisz jest zdrowy. Jedzenie chleba orkiszowego daje nam wiele korzyści, o których zapewne nawet nie słyszeliśmy. A przecież orkisz i jego właściwości są znane od czasów starożytnych przez średniowiecze aż do dnia dzisiejszego. W starożytności orkisz znany był, jako źródło siły, a co za tym idzie lubili go zjadać gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. W średniowieczu orkisz znany był dzięki świętej Hildegardzie z Bingen. Doceniała ona zdrowotną moc orkiszu" oraz według niej działał on rozgrzewająco i natłuszczająco. Dziś dzięki badaniom wiemy, że orkisz jak i chleb orkiszowy jest między innymi bogatym źródłem błonnika, ma w sobie większą ilość cynku, selenu, miedzi, jak również witaminy A, E oraz D. Jedną z zalet spożywania wyrobów orkiszowych, które z pewnością zainteresują niejedną panią jest fakt, iż posiada on w sobie sporą ilość kwasu krzemowego. Kwas ten ma udział w wyglądzie włosów, skóry, paznokci, obniża cholesterol we krwi oraz ma wpływ na umiejętności zapamiętywania. Dzięki orkiszowi szybko odczuwamy uczucie nasycenia, które potrafi długo trwać. Co w dzisiejszych czasach, gdzie często się słyszy hasło: dieta, ma zbawienny wpływ na nasze odżywianie. Również ma duży wpływ na nasz układ krążenia, trawienia oraz układ odpornościowy. A sposób, w jaki dostarczymy orkisz do naszego organizmu jest naprawdę różnorodny. Najbardziej popularna forma to oczywiście chleb orkiszowy. Teraz dostępnych przepisów na chleb jest mnóstwo. Lecz nie każdy potrafi upiec tak chleb, aby smakował jak prawdziwy chleb domowy. Ale to nie znaczy, że nie możemy mieć prawdziwego chleba, jeżeli nie potrafimy piec. Możemy przecież kupić pełnowartościowy chleb orkiszowy. W asortymencie wielu piekarni taki chleb również można znaleźć bez poświęcania czasu na jego upieczenie. A wysiłek i serce włożone w wypiek chleba są równie wielkie jak byśmy sami tego dokonali.

Komentarze