„Białe” pieczywo - zdrowe czy nie? spożywać, czy wykluczyć je ze swojej diety?



  Białe pieczywo nie ma w sobie żadnych destruktywnych substancji a co za tym idzie nie zasługuje na określenie „niezdrowego”. Nic bardziej mylnego. Białe pieczywo w codziennej diecie okazuje się coraz mniej zdrowe. A to za sprawą m.in. genetycznie modyfikowanych ziaren zbóż.
  W naszej diecie pieczywo to ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Posiada jedynie znikome ilości witamin, minerałów i cennego błonnika pokarmowego. Dzieję się tak, ponieważ zawarte one są w częściach ziarna, które w procesach oczyszczania mąki są odrzucone. Stąd białe pieczywo praktycznie jest źródłem niemal wyłącznie pustych kalorii. A niska zawartość błonnika sprawia, że jego indeks glikemiczny jest wysoki, co powoduje gwałtowne skoki poziomu glukozy a głód zaspokajany jest na krótko. Wiele osób trafnie uważa, że pieczywo to nie pomaga w ich diecie oraz odchudzaniu. Dzieje się tak, ponieważ chleb biały jest mało wartościowy. Pieczywo białe zawiera węglowodany proste, które jest w słodyczach. Przykładowo, kiedy jemy bułkę z dżemem, to nasz organizm zachowuje się w taki sposób, jakbyśmy zjedli batona. Pieczywo to należy do produktów przetworzonych. Zjadanie go wywołuje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a w następstwie wydzielanie insuliny przez trzustkę. Jeśli nasza dieta będzie zawierać wyłącznie pieczywo białe to ryzyko zachorowania w przyszłości na cukrzycę typu II jest bardzo duże. Może nam grozić także otyłość, przez podniesiony poziom triglicerydów, rośnie ryzyko zachorowania na miażdżycę lub nawet zespół metaboliczny.
  Wiadomo, że trudno jest wykluczyć białe pieczywo z naszej diety, ale jeżeli chcemy zadbać o naszą przyszłość to musimy zacząć jak najwcześniej, abyśmy potem nie żałowali. Starajmy się wybierać pełnowartościowe pieczywo a nie tylko białe.

Komentarze