Białe pieczywo-zdrowe czy nie? spożywać, czy wykluczyć je ze swojej diety?


Pieczywo jest podstawowym produktem żywieniowym większości z nas. Wszyscy wiemy, że ciemne pieczywo razowe, czy orkiszowe jest bardzo zdrowe, ale czy wiemy jak to właściwie jest z białym pieczywem, czy jest ono rzeczywiście tak nie zdrowe, że należy je całkowicie wykluczyć? Wielu z nas lubi chleb pszenny i bardzo często go kupuje. Wybierając pieczywo w piekarni nie zawsze zastanawiamy się, czy jest ono zdrowe? Sięgamy po białe pieczywo, bo kusi nas swoim wyglądem, zapachem lekkością. Nie zawsze wtedy myślimy o jego walorach zdrowotnych, po prostu wybieramy pięknie wyglądający pulchny, wyrośnięty bochenek chleba pszennego o złocistym kolorze i chrupiącej skórce. Mimo, że białe pieczywo z pewnością nie jest tak zdrowe jak razowe to przecież nie musimy go eliminować ze swojej diety. Oczywiście niektórzy mają różne schorzenia i muszą stosować diety, w których taki rodzaj białego pieczywa nie jest zalecany. W diecie odchudzającej, niskokalorycznej, czy diecie cukrzycowej nie jest zdrowe spożywanie białego pieczywa i należy je zastąpić pieczywem razowym. Jest też jednak wiele schorzeń, zwłaszcza układu pokarmowego, w których to właśnie chleb pszenny jasny jest zalecany w codziennej diecie. Białe pieczywo jest lekkostrawne. Jest, więc bardzo dobre i zdrowe dla małych dzieci, czy osób starszych. Nie można, więc jednoznacznie powiedzieć, że wyłącznie pieczywo ciemne razowe jest dobre i zdrowe a białego pieczywa nie należy spożywać. Zależy to indywidualnie od każdego z nas, od naszych osobistych, jakże różnych predyspozycji zdrowotnych oraz potrzeb. Dobra dieta to dieta urozmaicona. Dotyczy to również pieczywa, które spożywamy. Obecnie możemy wybierać wśród licznych rodzajów chleba, dlatego każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Jeżeli oczywiście nie mamy żadnych przeciwskazań zdrowotnych to bez obaw sięgnijmy też na półkę w piekarni po delikatne białe pieczywo.

Komentarze