Pieczywo jest podstawowym
produktem żywieniowym większości z nas. Wszyscy wiemy, że ciemne pieczywo
razowe, czy orkiszowe jest bardzo zdrowe, ale czy wiemy jak to właściwie jest z
białym pieczywem, czy jest ono rzeczywiście tak nie zdrowe, że należy je całkowicie
wykluczyć? Wielu z nas lubi chleb pszenny i bardzo często go kupuje. Wybierając
pieczywo w piekarni nie zawsze zastanawiamy się, czy jest ono zdrowe? Sięgamy
po białe pieczywo, bo kusi nas swoim wyglądem, zapachem lekkością. Nie zawsze
wtedy myślimy o jego walorach zdrowotnych, po prostu wybieramy pięknie
wyglądający pulchny, wyrośnięty bochenek chleba pszennego o złocistym kolorze i
chrupiącej skórce. Mimo, że białe pieczywo z pewnością nie jest tak zdrowe jak
razowe to przecież nie musimy go eliminować ze swojej diety. Oczywiście
niektórzy mają różne schorzenia i muszą stosować diety, w których taki rodzaj
białego pieczywa nie jest zalecany. W diecie odchudzającej, niskokalorycznej,
czy diecie cukrzycowej nie jest zdrowe spożywanie białego pieczywa i należy je
zastąpić pieczywem razowym. Jest też jednak wiele schorzeń, zwłaszcza układu
pokarmowego, w których to właśnie chleb pszenny jasny jest zalecany w
codziennej diecie. Białe pieczywo jest lekkostrawne. Jest, więc bardzo dobre i
zdrowe dla małych dzieci, czy osób starszych. Nie można, więc jednoznacznie
powiedzieć, że wyłącznie pieczywo ciemne razowe jest dobre i zdrowe a białego
pieczywa nie należy spożywać. Zależy to indywidualnie od każdego z nas, od
naszych osobistych, jakże różnych predyspozycji zdrowotnych oraz potrzeb. Dobra
dieta to dieta urozmaicona. Dotyczy to również pieczywa, które spożywamy. Obecnie
możemy wybierać wśród licznych rodzajów chleba, dlatego każdy może znaleźć coś
odpowiedniego dla siebie. Jeżeli oczywiście nie mamy żadnych przeciwskazań
zdrowotnych to bez obaw sięgnijmy też na półkę w piekarni po delikatne białe
pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz