coś na przekąskę czyli paluch czosnkowy dla państwa

Paluchy czosnkowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Oczywiście zapraszamy państwa po genialne i najlepsze paluchy z Nowej Piekarni z Łukowa, ale gdybyście jednak chcieli przygotować je w domu to przychodzę do was z przepisem. Najpierw ciasto! Mąka, masło, suche drożdże, mleko, żółtka jaj, szczypta soli i odrobina cukru. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i drożdże również, dodajemy żółtka i ciepłe mleko i zagniatamy. Do już zagniecionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło i wszystko zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia na mniej więcej na półtorej godziny. W czasie gdy nasze ciasto rośnie pieczemy w piekarniku ząbki czosnku. Gdy będzie już miękki i rozpływający się możemy go porządnie rozgnieść widelcem. Mamy już wyrośnięte ciasto dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i zagniatamy je jeszcze raz. Oczywiście część pasty czosnkowej zostawiamy do posmarowania paluchów. Odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy z nich paluchy. Odkładamy je na blaszkę i smarujemy białkami jajek wymieszanych z pozostałym czosnkiem. Nasze paluchy wyrastają jeszcze przez około 20 minut na blaszce, a w tym czasie rozgrzewa się piekarnik do 180 stopni. Następnie wkładamy naszą blaszkę z paluchami i pieczemy około pół godziny. Po tym czasie nasze paluchy są gotowe by je skonsumować. Są pyszne i na ciepło i na zimno! Do sałatki, do barszczyku, i do wszystkiego do czego tylko chcemy! Nic innego mi nie pozostaje jak życzyć wam pysznych paluchów czosnkowych!  

Komentarze