Pieróg z mięsem na ciepło – domowa klasyka w wypiekanym wydaniu

 W polskiej tradycji kulinarnej pierogi kojarzą się głównie z gotowanymi półksiężycami. Tymczasem pieróg z mięsem na ciepło, pieczony w piecu i podawany na gorąco, to równie smakowita propozycja, która od lat gości na stołach – zwłaszcza jako sycąca przekąska lub danie obiadowe.


Skąd się wziął pieczony pieróg?

Historia wypiekanych pierogów sięga dawnych czasów, kiedy to w piecach chlebowych wypiekano różnego rodzaju nadziewane placki. W zależności od regionu, nadzienia różniły się składem – od kapusty, przez grzyby, po mięsne farsze. Dzisiejszy pieróg z mięsem na ciepło to swoista kontynuacja tej tradycji – z chrupiącym ciastem drożdżowym i bogatym, dobrze doprawionym wnętrzem.


Składniki na 4 duże pierogi:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

1 jajko

50 g roztopionego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli


Farsz mięsny:

400 g ugotowanego lub duszonego mięsa (np. z łopatki wieprzowej, kurczaka lub wołowiny)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, majeranek do smaku

opcjonalnie: 1 łyżka bułki tartej dla związania farszu


Sposób przygotowania:

Farsz: Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone lub zmielone mięso, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Smaż kilka minut, aż smaki się połączą. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto: Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Po 10 minutach dodaj mąkę, jajko, sól i masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.

Formowanie pierogów: Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj na placek. Na jednej połowie ułóż farsz, zostawiając margines. Przykryj drugą połową, zlep brzegi. Możesz ponacinać wierzch lub posmarować jajkiem.

Pieczenie: Piecz pierogi w 180°C przez ok. 25–30 minut, aż będą złociste. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.

Pieróg z mięsem na ciepło to doskonały pomysł na obiad, lunch do pracy lub kolację. Można go serwować solo lub z dodatkiem sosu pomidorowego albo czosnkowego. Dobrze przechowuje się w lodówce i można go łatwo odgrzać – w piekarniku lub na patelni. 

Komentarze