Przed wami klasyk w najlepszym wydaniu zapraszam na drożdżówkę z wiśnią

Kochamy ciasto drożdżowe. To nie ulega żadnej wątpliwości, jest pachnące, pyszne i w każdym wariancie lubiane. Od małych po dużych od najmłodszych do najstarszych wszyscy za nim przepadamy. Dzisiaj mam dla państwa przepis na drożdżówkę z wiśnią. A tym którzy nie mają czasu lub ochoty stworzyć ich samodzielnie, zapraszam po najlepsze drożdżówki z wiśnią do Nowej Piekarni z łukowa a na pewno się nie zawiodą. Najpierw ciasto drożdżowe. Potrzebujemy mleko, mąkę pszenną, żółtka jaj, odrobinkę cukru, cukier wanilinowy, drożdże suche i ciut masła. Mąka, drożdże, masło, żółtka jaj, jeden cukier wanilinowy, odrobinka cukru białego lądują w misce i mieszamy je delikatnie. Następnie dolewamy ciepłe, ale nie gorące mleko i zagniatamy ciasto. Będzie gotowe, gdy bez problemu będzie odchodzić od dłoni, może być ciut kleiste, ale będzie sprężyste i gładkie. Wtedy formujemy kulę, odkładamy miskę z ciastem przykrytą czystą ściereczką do ciepłego miejsca na 1,5 godziny i czekamy jak nam pięknie wyrośnie. Następnie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy jeszcze raz by pozbyć się powietrza i odrywamy od niego małe kuleczki które spłaszczamy i robimy w nich wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę naszej ulubionej konfitury z wiśni. Odkładamy nasze drożdżóweczki jeszcze na jakieś pół godzinki na blaszkę gdzie jeszcze sobie rosną, a następnie pakujemy blachę do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 25 min. Potem wyjmujemy, studzimy i no cóż… Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć smacznego! 

Komentarze