ulubieńcy w każdym domu czyli zapraszamy na pierogi ruskie
A ty? Czy ty też kochasz jak my pierogi ruskie? Przed wami fantastyczny przepis na pierogi ruskie które nie mają prawa się nie udać. Najpierw przepis na farsz. Potrzebujemy ziemniaków – bez dobrych ziemniaków pierogi ruskie nie zaistnieją. Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie gdy są już miękkie, ja to sprawdzam czubkiem noża, jeżeli wchodzi w ziemniaczek bez problemu to ziemniaki są ugotowane. Odcedzamy nasze kartofelki i do jeszcze gorących i parujących dodajemy biały ser. Ja kupuję pełnotłusty z takim farsz wychodzi najlepszy. Potrzebujemy dużo cebulki pokrojonej w drobną kostkę i usmażonej na złocisto. Koniecznie na maśle. Teraz w naszym garnku mamy już ziemniaki, biały ser i cebulę. Do tego sporo grubo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina soli i wszystko razem ugniatamy na gładziutką masę. Najważniejsze żeby nie było ziemniaczanych grudek. Farsz mamy gotowy, więc zabierzmy się za ciasto pierogowe. Moje ciasto składa się z mąki pszennej typu 550, letniej, nie gorącej wody, jednego żółtka i połowy białka, do tego łyżeczka masła i łyżka oliwy z oliwek. Całość porządnie zagniatamy i robimy ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Odkładamy je pod przykrycie na 40 min, ja owijam je dodatkowo w foliowy woreczek. Następnie nasze ciasto rozwałkowujemy na lekko opruszonej mąką stolnicy i wykrawamy szklanką kółeczka. Na każde ładujemy porcyjkę farszu, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Kiedy nasze pierożki są już sklejone, zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na gotującą się wrzucamy nasze pierożki. Gotujemy je aż wszystkie wypłyną, dajemy im wtedy jeszcze dwie-trzy minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Ja podaję je polane skwarkami z boczku i odrobiną świeżego posiekanego koperku, ale tu każdy ma dowolność. Są to zdecydowanie najwspanialsze pierogi ruskie na świecie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz