Sernik z Wiśnią – Delikatność Sera i Owocowa Wyrazistość

Sernik z wiśnią to klasyk, który łączy kremową konsystencję sera z intensywną, lekko kwaskowatą nutą wiśni. To idealny deser zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku, sernik z wiśnią zachwyci każdego miłośnika słodkości.


Składniki

Na spód:

200 g herbatników (klasycznych lub kakaowych)

100 g roztopionego masła

Na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego (dwukrotnie mielonego)

200 g cukru pudru

4 jajka

100 ml śmietanki 30%

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na wierzch:

300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

3 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu:


Herbatniki rozkrusz na drobny pył (możesz użyć blendera lub wałka do ciasta).

Połącz okruchy z roztopionym masłem i wymieszaj, aż masa będzie przypominać mokry piasek.

Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatając. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:


W dużej misce ubij twaróg z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż masa będzie gładka.

Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.

Wlej śmietankę i wsyp mąkę ziemniaczaną, mieszając na niskich obrotach.

Pieczenie:


Wylej masę serową na schłodzony spód.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 60–70 minut. Sernik jest gotowy, gdy środek jest lekko ścięty, ale wciąż drży przy poruszeniu formą.

Po upieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 15 minut z uchylonymi drzwiami, a następnie całkowicie wystudź.

Przygotowanie wiśniowej polewy:


Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok.

Wlej mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Wystudzoną polewę rozprowadź równomiernie na serniku.

Chłodzenie:


Sernik wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Podanie

Sernik z wiśnią smakuje najlepiej schłodzony, podany z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Wiśnie można również zastąpić innymi owocami, takimi jak maliny czy jagody, ale to właśnie ich charakterystyczna kwaskowatość doskonale kontrastuje z kremową masą serową.

Sernik z wiśnią to deser, który nigdy się nie nudzi. Dzięki prostocie wykonania i uniwersalności, może stać się Twoim ulubionym przepisem na wyjątkowe chwile w gronie bliskich. Spróbuj i rozkoszuj się każdym kęsem!

Komentarze