Puszek Jabłkowy: Miękkie, Jabłkowe Ciasto z Pierzynką ze Śmietany

 Puszek jabłkowy to wspaniałe, delikatne ciasto, które wypełnione jest intensywnym smakiem jabłek, z lekką nutą kakao. To przepyszne połączenie smaków w wyjątkowym wypieku.


Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa Jabłkowa:

1,5 kg jabłek

3/4 szklanki cukru

50 g margaryny

1 opakowanie galaretki cytrynowej

1 opakowanie budyniu śmietankowego


Masa Śmietanowa:

500 ml śmietanki kremówki

2 opakowania fixu do bitej śmietany


Instrukcje:

Przygotowanie Ciasta:


Ubij białka na sztywno, dodając stopniowo żółtka.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie połącz z jajkami.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie Masy Jabłkowej:

Obierz i zetrzyj jabłka na tarce, dodaj margarynę, cukier, galaretkę oraz budyń rozpuszczony w odrobinie wody. Wymieszaj dokładnie.

Przygotowanie Masy Śmietanowej:

Ubij śmietankę kremówkę z dodatkiem fixu do bitej śmietany.

Po upieczeniu biszkoptu, wylej na niego ciepłą masę jabłkową, pozostaw do wystygnięcia.

Na wierzch ciasta rozłóż masę śmietanową, posyp kakaem lub cynamonem.

Puszek jabłkowy to wspaniała propozycja na deser lub podwieczorek. Jego jabłkowy smak i delikatna struktura sprawią, że stanie się ulubionym wypiekiem wśród bliskich. Smacznego!

Komentarze