Tort to najważniejszy bohater
wesel, urodzin, komunii św. Tudzież innych uroczystości. Zaproszeni goście
podziwiają kunszt jego wykonania, walory smakowe i co najważniejsze wygląd.
Niekiedy żal rozkrawać i dzielić na porcje. W naszej polskiej tradycji torty
dekorujemy zwykle bitą śmietaną, masą budyniową, czekoladą bądź galaretką.
Jaka jest stylistyka dekorowania
tortów deseniu angielskim?
Tort angielski to nie lada wyczyn,
ale Anglicy mają wiele udogodnień. Choćby w postaci sklepików, wszechobecnych w
każdym miasteczku Wyspy brytyjskiej, gdzie można
zakupić asortyment cukierniczy. Mają bogatą kolorystykę i formę. Wałki,
foremki, wycinarki, masy cukrowe i marcepan, to tylko odrobina z całej masy różnorodności cukierniczych.
Tort angielski wymaga poświęcenia większej ilości czasu na
zdobienie oraz umiejętności plastycznych.
nieodłącznym elementem każdego tortu angielskiego jest masa cukrowa. Brytyjskie
wypieki, są niemalże w całości okryte słodkim lukrem. Przypomina w konsystencji
modelinę, to coś w rodzaju ciastoliny. To pozwala na kreatywność w formowaniu
zdobień, można ją wybarwiać, wycinać, malować, modelować w bajkowe kształty
Tort angielski jawi się istnym arcydziełem. Może być piłką,
kwiatem, samochodem czy konikiem, wszystko zależy od inwencji .Jednak
najważniejsza jest koncentracja nad detalami tortu angielskiego.
Niekwestionowanymi perfekcjonistami w tej czynności są zapewne Anglicy, gdyż
zdobieniem tortów zajmują się od stuleci. Dlatego u nas taki styl nazywa się
angielskim.
Sądzę, że dla zdolnych, moich rodaków wykonanie polskiego, arcypięknego tortu angielskiego nie stanowi żadnego problemu. Tort angielski w stylu polskim będzie nietuzinkowy i na wielu zrobi piorunujące wrażenie.
Komentarze
Prześlij komentarz