Jakie są torty angielskie?

Tort to najważniejszy bohater wesel, urodzin, komunii św. Tudzież innych uroczystości. Zaproszeni goście podziwiają kunszt jego wykonania, walory smakowe i co najważniejsze wygląd. Niekiedy żal rozkrawać i dzielić na porcje. W naszej polskiej tradycji torty dekorujemy zwykle bitą śmietaną, masą budyniową, czekoladą bądź galaretką.

Jaka jest stylistyka dekorowania tortów deseniu angielskim?

Tort angielski to nie lada wyczyn, ale Anglicy mają wiele udogodnień. Choćby w postaci sklepików, wszechobecnych w każdym miasteczku Wyspy brytyjskiej, gdzie    można zakupić asortyment cukierniczy. Mają bogatą kolorystykę i formę. Wałki, foremki, wycinarki, masy cukrowe i marcepan, to  tylko odrobina z całej masy różnorodności cukierniczych.

Tort angielski  wymaga poświęcenia większej ilości czasu na zdobienie oraz umiejętności plastycznych.

nieodłącznym elementem każdego tortu angielskiego jest masa cukrowa. Brytyjskie wypieki, są niemalże w całości okryte słodkim lukrem. Przypomina w konsystencji modelinę, to coś w rodzaju ciastoliny. To pozwala na kreatywność w formowaniu zdobień, można ją wybarwiać, wycinać, malować, modelować w bajkowe kształty

Tort angielski jawi się istnym arcydziełem. Może być piłką, kwiatem, samochodem czy konikiem, wszystko zależy od inwencji .Jednak najważniejsza jest koncentracja nad detalami tortu angielskiego. Niekwestionowanymi perfekcjonistami w tej czynności są zapewne Anglicy, gdyż zdobieniem tortów zajmują się od stuleci. Dlatego u nas taki styl nazywa się angielskim.

Sądzę, że dla zdolnych, moich rodaków wykonanie polskiego, arcypięknego tortu angielskiego nie stanowi żadnego problemu. Tort angielski w stylu polskim będzie nietuzinkowy i na wielu zrobi piorunujące wrażenie. 

Komentarze