Pączki z bitą śmietaną
Witam mam dla Państwa przepis na super pączki z bitą śmietaną.
Pączki z bitą śmietaną nie są takie tłuste dlatego, że są pieczone w piekarniku.
Moi bliscy bardzo lubią, kiedy pączki z bitą śmietaną goszczą na naszym stole.
Siadamy sobie wszyscy razem przy stole przy kawie lub herbacie zawsze miło płynie czas.
Zapraszam na przepis.
Składniki na pączki z bitą śmietaną
1.400 g mąki
2.8 g drożdży instant
3.pół szklanki mleka
3 żółtka
4.1 jajko
5.30 g cukru
6.łyżka wódki lub spirytusu
7.2 łyżki soku z cytryny
8.gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml)
9.2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
10.cukier puder do posypania
11.olej do wysmarowania formy
Sposób wykonania pączków z bitą śmietaną
Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte dzielimy na 12 pączków.
Odstawiamy na pół godziny, pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W połowie pieczenia należy pączki odwrócić.
Śmietanę jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki ubijamy dodając pod koniec cukier.
W jeszcze ciepłych, ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę.
Pączki z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz