Pączki z bitą śmietaną  

  

Witam mam dla Państwa przepis na super pączki z bitą śmietaną. 

Pączki z bitą śmietaną nie są takie tłuste dlatego, że są pieczone w piekarniku. 

Moi bliscy bardzo lubią, kiedy pączki z bitą śmietaną goszczą na naszym stole.  

Siadamy sobie wszyscy razem przy stole przy kawie lub herbacie zawsze miło płynie czas. 

Zapraszam na przepis. 

Składniki na pączki z bitą śmietaną 

  

1.400 g mąki 

2.8 g drożdży instant 

3.pół szklanki mleka 

3 żółtka 

4.1 jajko 

5.30 g cukru 

6.łyżka wódki lub spirytusu 

7.2 łyżki soku z cytryny 

8.gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml) 

9.2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany 

10.cukier puder do posypania 

11.olej do wysmarowania formy 

Sposób wykonania pączków z bitą śmietaną 

  

Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto.  

Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.  

Wyrośnięte dzielimy na 12 pączków.  

Odstawiamy na pół godziny, pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  

W połowie pieczenia należy pączki odwrócić. 

Śmietanę jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki ubijamy dodając pod koniec cukier.  

W jeszcze ciepłych, ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę.  

Pączki z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 

Komentarze