Kluski śląskie u Ślązaka
Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na kluski śląskie, przepis mam od zaprzyjaźnionego Ślązaka zapraszam na przepis.
Składniki na kluski śląskie
kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
1 jajko duże
3 łyżeczki płaskie soli tym jedna do gotowania ziemniaków, jedna do ciasta na kluski i jedna do wody do gotowania klusek
Sposób przygotowania klusek śląskich
Ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie 1 płaska łyżeczka.
Po ugotowaniu odcedzić.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce zaraz po ugotowaniu i pozostawić w otwartym garnku aż odparują i wystygną.
Wyłożyć masę ziemniaczaną do miski, uformować, zaznaczyć na krzyż i zrobić równą ćwiartkę.
Ćwiartkę tą odsunąć i w jej miejsce wsypać skrobie ziemniaczaną. W odkrojonej ćwiartce zrobić to samo na ok. 1 kg ziemniaków po ugotowaniu przypada 200 g skrobi ziemniaczanej.
Całość połączyć w jedno, dodać jajko i 1 płaską łyżeczkę soli i dokładnie urobić na gładkie, aksamitne ciasto.
W razie potrzeby można podsypać dodatkowo mąką ziemniaczaną, jeśli ciasto jest za rzadkie.
Po wyrobieniu ciasta odkrawać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego lub pestki awokado.
Uformować w ręce równą i gładką kulkę, rozpłaszczyć na stolnicy na grubość około 2 centymetra i średnicę około 4 cm a w środku zrobić palcem dziurkę na około połowę głębokości.
Tak formować kluski aż do końca ciasta, powinno wyjść około 50 klusek.
Kluski gotujemy trzeba zagotować wodę w garnku z 1 płaską łyżeczką soli.
Gdy woda się zagotuje to zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy kluski.
Nie wszystkie na raz.
Po włożeniu do wody odczekujemy aż kluski wypłyną a po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną partię.
Jeżeli na jeden posiłek jest za dużo klusek to przed gotowaniem możemy je zamrozić uprzednio posypując mąką.
Komentarze
Prześlij komentarz