Kluski śląskie u Ślązaka 

  

Witam chciałam podzielić się z Państwem przepisem na kluski śląskie, przepis mam od zaprzyjaźnionego Ślązaka zapraszam na przepis. 

 Składniki na kluski śląskie 

  kg ugotowanych ziemniaków

 200 g mąki ziemniaczanej 

 1 jajko duże  

 3 łyżeczki płaskie soli tym jedna do gotowania ziemniaków, jedna do ciasta na kluski i jedna do wody do gotowania klusek 

 Sposób przygotowania klusek śląskich 

 Ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie 1 płaska łyżeczka.  

Po ugotowaniu odcedzić. 

Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce zaraz po ugotowaniu i pozostawić w otwartym garnku aż odparują i wystygną. 

Wyłożyć masę ziemniaczaną do miski, uformować, zaznaczyć na krzyż i zrobić równą ćwiartkę.  

Ćwiartkę tą odsunąć i w jej miejsce wsypać skrobie ziemniaczaną. W odkrojonej ćwiartce zrobić to samo na ok. 1 kg ziemniaków po ugotowaniu przypada 200 g skrobi ziemniaczanej. 

Całość połączyć w jedno, dodać jajko i 1 płaską łyżeczkę soli i dokładnie urobić na gładkie, aksamitne ciasto.  

W razie potrzeby można podsypać dodatkowo mąką ziemniaczaną, jeśli ciasto jest za rzadkie. 

Po wyrobieniu ciasta odkrawać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego lub pestki awokado.  

Uformować w ręce równą i gładką kulkę, rozpłaszczyć na stolnicy na grubość około 2 centymetra i średnicę około 4 cm a w środku zrobić palcem dziurkę na około połowę głębokości.  

Tak formować kluski aż do końca ciasta, powinno wyjść około 50 klusek. 

Kluski gotujemy trzeba zagotować wodę w garnku z 1 płaską łyżeczką soli.  

Gdy woda się zagotuje to zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy kluski.  

Nie wszystkie na raz.  

Po włożeniu do wody odczekujemy aż kluski wypłyną a po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną partię. 

Jeżeli na jeden posiłek jest za dużo klusek to przed gotowaniem możemy je zamrozić uprzednio posypując mąką. 

Komentarze