Mini pączki to mini kosmos smakowy, który rozwija się wraz z czasem jedzenia

 mini pączki

SKŁADNIKI

/ OK. 40 SZTUK 

500 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

250 ml mleka

6 żółtek

50 g cukru

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

100 g masła

ORAZ

cukier puder

tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec, olej)

PRZYGOTOWANIE 

•  Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko oraz dodać żółtka. Mieszać powoli drewnianą łyżką aż składniki połączą się ze sobą.

•  Dalej dodawać w następującej kolejności: cukier, miód i sól, za każdym razem mieszając składniki. Wyrabiać ciasto aż nabierze elastyczności i będzie gładkie przez ok. 5 minut. Wówczas dodać pokrojone, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto zagniatając je (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę aż urośnie i potroi swoją objętość.

•  Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, delikatnie uformować wałki i pokroić je na 40 części - małych kawałków po 25 g każdy. Uformować krążki i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

•  W pojemnym garnku podgrzać obfitą ilość tłuszczu do temp. 170 stopni C. Jeśli nie masz termometru, obserwuj dno garnka, kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temp.

•  Zanurzać pączki w tłuszczu i smażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru. Odkładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Pączki najlepsze są w dniu smażenia.


Komentarze