Ciasto porzeczkowe 2
Witam chciałam przedstawić drugi przepis na ciasto
porzeczkowe, ponieważ jest równie pyszne
jak to ciasto porzeczkowe bez pieczenia, to ciasto porzeczkowe jest także bez pieczenia ,
ale ma trochę inne składniki .
Tak samo łatwo się to ciasto porzeczkowe robi i jest godne zauważenia zapraszam więc na przepis.
Składniki na ciasto porzeczkowe
1. 600 gramów herbatników
80 80 g budyniu waniliowego
3. 700 mili mleka
4. 2 łyżki cukru
5. 450 g dżemu z czarnej porzeczki
6. 200 g wiórek kokosowych
Przygotowanie ciasta porzeczkowego
1
Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie, do
garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem dokładnie
mieszając, ponownie stawiamy na ogniu i powoli podgrzewając cały czas mieszamy,
aż masa zgęstnieje.
Przelewamy do miski
następnie je przykrywamy folią spożywcza
i pozostawiamy do wystudzenia.
2
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia,
układamy pierwszą warstwę herbatników.
Herbatniki smarujemy ostudzonym budyniem.
3
Następnie przykrywamy
drugą warstwą herbatników.
4
Na warstwę
herbatników rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.
5
Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy
jeszcze raz
6
Wierzch ciasta porzeczkowego smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami
kokosa.
Ciasto porzeczkowe schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej
smakuje drugiego dnia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz