Ciasto porzeczkowe 2

 

Witam chciałam przedstawić drugi przepis na ciasto porzeczkowe, ponieważ  jest równie pyszne jak to ciasto porzeczkowe bez pieczenia,  to   ciasto porzeczkowe jest także bez pieczenia , ale ma trochę inne składniki .

Tak samo łatwo się to ciasto porzeczkowe robi i jest  godne zauważenia zapraszam więc na przepis.

Składniki na ciasto porzeczkowe

1.      600 gramów herbatników

 

80  80 g budyniu waniliowego

 

3.     700 mili mleka

 

4.     2 łyżki cukru

 

5.     450 g dżemu z czarnej porzeczki

 

6.     200 g wiórek kokosowych

Przygotowanie ciasta porzeczkowego

1

Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie, do garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia.

Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem dokładnie mieszając, ponownie stawiamy na ogniu i powoli podgrzewając cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje.

Przelewamy do  miski następnie je  przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do wystudzenia.

2

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników.

Herbatniki  smarujemy   ostudzonym budyniem.

3

Następnie  przykrywamy drugą warstwą herbatników.

4

 Na warstwę herbatników rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.

5

Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy jeszcze raz

6

Wierzch ciasta porzeczkowego  smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa.

Ciasto porzeczkowe  schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej smakuje drugiego dnia.

Smacznego !

Komentarze