Starsze przepisy na chleb stwarzają możliwość spróbowania i przygotowania podstawowego składnika oraz dodatku do posiłków
Chleb Słowian
Składniki
Ciasto:
• 1,2 kg razowej mąki pszennej (albo 0,7 kg mąki pszennej i 0,5 kg mąki żytniej)
• 3 łyżeczki soli
• 0,5 litra letniej wody
• zaczyn
• 10 łyżek osadu drożdży piwnych
olej
.
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu starannie mieszamy mąkę, sól i zaczyn (zostawiamy cząstkę na następny raz), dolewamy stopniowo wodę oraz osad drożdży piwnych (taki drożdżowy osad otrzymujemy przy produkcji piwa z dodatkiem chmielu). Jeśli nie mamy drożdży piwnych chleb możemy upiec bez nich lub dodać zwykłych drożdży piekarniczych: na opisywaną porcję około 100 g. Ciasto wyrabiamy nie krócej niż 15 minut. Po tym czasie odstawiamy je w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 90 minut, aby „odpoczęło”. Następnie jeszcze raz wyrabiamy ciasto tak, aby powietrze dostało się do wewnętrznych warstw. Formujemy nieduże bochenki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas przeznaczony na wyrośnięcie zależy od temperatury pomieszczenia, ilości drożdży i zaczynu użytych do wyrobienia ciasta chlebowego. Gdy ciasto urośnie w wystarczającym stopniu, przystępujemy do pieczenia. Jeśli chleb pieczemy w ognisku pod kloszem, to czas, kiedy chleb wyrasta, wykorzystujemy na przygotowanie paleniska. Palimy w nim tak długo, aby powstało dużo popiołu i żaru; klosz gliniany, pod którym będzie pieczony chleb, powinien też być wygrzewany przy ognisku. Kiedy wszystko jest gotowe, rozgarniamy żar, na warstwie popiołu kładziemy liście chrzanu, na nie dajemy chleb i przykrywamy kloszem, który obsypujemy żarem. Podtrzymujemy delikatny płomień przez około 40-60 minut. Temperatura wewnątrz klosza nie powinna przekraczać 200 stopni.
Jeśli nie mamy możliwości, aby upiec chleb słowiańskim sposobem i korzystamy z współczesnego piekarnika, ciasto chlebowe do wyrośnięcia wkładamy do wysmarowanych olejem foremek i pozostawiamy, aż chleb będzie gotowy do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, pieczemy około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 40-50 minut. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy i odstawić na 24 godziny – zyskuje wtedy na smaku i jest lekkostrawny.
Komentarze
Prześlij komentarz