Bułki kajzerki przepis

 

Witam kiedy zabrakło nam w niedzielę pieczywa postanowiłam, że upiekę bułki kajzerki sama zapraszam

Bułki kajzerki

Składniki

500 g mąki pszennej typ 450

7 g drożdży suchych

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

250 ml letniej wody

1 łyżka oleju roślinnego

1 jajko

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszać razem.

Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą. 

Do suchych składników wlać mokre i wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do pieczenia chleba.

Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. 

Ciasto odgazować, przebijając je palcami, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.

Każdy kawałek uformować w kulę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem wykonać nacięcia w dowolnej formie. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Kiedy bułki kajzerki są już upieczone cała rodzina dosłownie pochłania bułki kajzerki w dużych ilościach .

Dla mnie bułka kajzerka smakuje najlepiej z masłem i miodem, prawie tak jak chleb na miodzie ze śliwką taki świeży,  no  ale bułki kajzerki są najlepsze smacznego.

Komentarze