Bułki
kajzerki przepis
Witam kiedy zabrakło nam w niedzielę pieczywa postanowiłam,
że upiekę bułki kajzerki sama zapraszam
Bułki kajzerki
Składniki
500 g mąki pszennej typ 450
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 jajko
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać, następnie
wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do
pieczenia chleba.
Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny
pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto odgazować, przebijając je palcami, wyjąć na stolnicę
oprószoną mąką i krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.
Każdy kawałek uformować w kulę, ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem wykonać nacięcia w
dowolnej formie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut.
Studzić na kratce.
Kiedy bułki kajzerki są już upieczone cała rodzina dosłownie
pochłania bułki kajzerki w dużych ilościach .
Dla mnie bułka kajzerka smakuje najlepiej z masłem i miodem,
prawie tak jak chleb na miodzie ze śliwką taki świeży, no ale
bułki kajzerki są najlepsze smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz