Ciabata
mała przepis smacznie i zdrowo
Witam ma dla państwa na ciabate małą zapraszam
100 g mąki pszennej manituba powyżej 350
50 g mąki typu 450
1 g drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych
170 g letniej wody
Możesz użyć zamiast tych mąk 150 g mąki 650 lub 750.
100 mąki typ 450
190 g wody
1 łyżka cukru
1 g drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych
10 g soli
mąka do podsypywania lub dodatkowa kasza z mąki twardej
Do miski wlej wodę i
rozpuść w niej drożdże świeże lub suszone, dodaj mąki i dokładnie
wymieszaj, przykryj folią spożywczą na
noc aby zaczyn popracował, przez 12 godzin.
Do drugiej miski dodaj wodę z cista głównego, drożdże i
cukier.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj wodę z drożdżami do
swojego zaczynu aby go nieco rozluźnić, wymieszaj.
Mieszaninę wlej do misy miksera i wymieszaj końcówka typu
hak.
Kiedy mąka zostanie wchłonięta przez płyny dodaj sól i
miksuj już na wysokich obrotach przez 4 do 5 minut, kiedy ciasto zrobi się
sprężyste, będzie odchodziło od ścianek. Przykryj wtedy misę filią spożywczą i
odstaw na godzinę aby objętość się podwoiła.
Formuj bułeczki najpierw porozciągaj i poskładaj ciasto aby
je napowietrzyć. Po złożeniu przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw je na
blacie na 30 minut do godziny.
Po upłynięciu tego czasu podziel ciasto na 10 części.
Teraz podsyp blat mąką.
Uformowane 10 bułeczek przykryj ściereczką i zostaw na 30
minut, ułóż na blachę pokrytą papierem
do pieczenia rozgrzej piekarnik do temperatury250 stopni.
Upiecz bułki najpierw 8 minut w 250 stopni C później zmniejsz temperaturę do 220
stopni C i piecz kolejne 8 minut.
Studź bułki na kratce przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz