Ciabata mała przepis smacznie i zdrowo

 

Witam ma dla państwa na ciabate małą zapraszam

 Składniki zaczyn

 100 g mąki pszennej manituba  powyżej 350

50 g mąki typu 450

1 g drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych

170 g letniej wody

Możesz użyć zamiast tych mąk 150 g mąki 650 lub 750.

 Składniki ciasto właściwe

 200 g mąki pszennej Manitoba **

100 mąki typ 450

190 g wody

1 łyżka cukru

1 g drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych

10 g soli

mąka do podsypywania lub dodatkowa  kasza z mąki twardej

 Przygotowanie:

Do miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże świeże lub suszone, dodaj mąki i dokładnie wymieszaj,  przykryj folią spożywczą na noc aby zaczyn popracował, przez 12 godzin.

Do drugiej miski dodaj wodę z cista głównego, drożdże i cukier.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj wodę z drożdżami do swojego zaczynu aby go nieco rozluźnić, wymieszaj.

Mieszaninę wlej do misy miksera i wymieszaj końcówka typu hak.

Kiedy mąka zostanie wchłonięta przez płyny dodaj sól i miksuj już na wysokich obrotach przez 4 do 5 minut, kiedy ciasto zrobi się sprężyste, będzie odchodziło od ścianek. Przykryj wtedy misę filią spożywczą i odstaw na godzinę aby objętość się podwoiła.

Formuj bułeczki najpierw porozciągaj i poskładaj ciasto aby je napowietrzyć. Po złożeniu przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw je na blacie na 30 minut do godziny.

Po upłynięciu tego czasu podziel ciasto na 10 części.

Teraz podsyp blat mąką.

Uformowane 10 bułeczek przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut,  ułóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia rozgrzej piekarnik do temperatury250 stopni.

Upiecz bułki najpierw 8 minut w 250 stopni C  później zmniejsz temperaturę do 220 stopni  C i piecz kolejne 8 minut.

Studź bułki na kratce przed podaniem.

Komentarze