Chleb żytni lniany przepis babci Ani

 

Witam jak wcześniej wspominałam mam super przepis na chleb żytni lniany, jest bardzo zdrowy i pożywny.

Warto spróbować, bo jest pyszny oto przepis.

Składniki

1. 400 g mąki żytniej chlebowej 720

2. 150 g mąki żytniej typ 2000

3. 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

4. 150 g zakwasu żytniego

5. 1 łyżka soli

6. 1/3 szklanki siemienia lnianego

7. 450 ml letniej wody

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki.

Wymieszać bardzo dobrze ciasto najlepiej za pomocą miksera, można również użyć drewnianej łyżki i wybijać ciasto od dołu ku górze.

Ciasto wyrabiać przez około 5 minut.

Jest to chleb do wypiekania w foremce, dlatego konsystencja będzie dość kleista, ciasto powinno być gęste, ale nie płynne.

Trochę bardziej od tak zwanych klusek kładzionych, coś na wzór ciasta na racuchy idealne do przekładania za pomocą łyżki.

Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej delikatnie oliwą, olejem i obsypanej otrębami pszennymi.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8 godzin.

Piekarnik nastawić na 220 stopni C.

Chleb włożyć do dużej formy i umieścić w nagrzanym piekarniku, nalać wody do naczynia.

Piec przez 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec dalej przez 55 minut.

Kiedy wierzch będzie już rumiany, należy go przykryć folią spożywczą, aby się za mocno nie  spalił.

Na 5 minut przed końcem pieczenia zmienić grzanie na dolne, aby spód nie był za blady – jest umieszczony w dodatkowej formie, więc mniej ciepła do niego dochodzi.

Gotowy chleb wyciągnąć z formy i ułożyć na kratce posmarować od razu wierzch delikatnie oliwą.

Odstawić do wystudzenia smacznego.

Komentarze