Wczorajszego wieczora wraz z moimi szkrabami oglądaliśmy zachód słońca, byli pod wrażeniem, ten wspaniały widok zapierał dech w piersiach. Ta kolorystyka mieniąca się barwą kolorów, żółtego, pomarańczowego z lekkimi chmurkami wokół tarczy słońca lekko przypominającej wypieczony sernik z rodzynkami. Poczekaliśmy do końca zachodu słońca. Wróciliśmy do domu na szybką kolację, nieopatrznie stwierdziłem, że obejrzymy księżyc bo właśnie zaczęła się pełnia. Księżyc był wspaniały, mieliśmy specjalne okulary i mogliśmy go podziwiać w różnej kolorystyce. Tym razem moja młodsza córa powiedziała: " Tato ja dzisiaj widziałam piękny sernik, zjadłabym taki, on był bardzo podobny do księżyca oglądanego przez żółte okulary". Następnego dnia z samego rana zanim dzieciaki wstały na stole stał piękny sernik z rodzynkami stworzony z poniższego przepisu.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 250 g cukru (1,25 szklanki)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła (lub margaryny)
- 7 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (30 g)
- 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
Opcjonalnie:
- skórka starta z pomarańczy
- ok. 2 garści rodzynek
- parę kropli aromatu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Oddzielić żółtka od białek.
- W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
- W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
- Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
- Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz