Sernikowe niebo

Wczorajszego wieczora wraz z moimi szkrabami oglądaliśmy zachód słońca, byli pod wrażeniem, ten wspaniały widok zapierał dech w piersiach. Ta kolorystyka mieniąca się barwą kolorów, żółtego, pomarańczowego z lekkimi chmurkami wokół tarczy słońca lekko przypominającej wypieczony sernik z rodzynkami. Poczekaliśmy do końca zachodu słońca. Wróciliśmy do domu na szybką kolację, nieopatrznie stwierdziłem, że obejrzymy księżyc bo właśnie zaczęła się pełnia. Księżyc był wspaniały, mieliśmy specjalne okulary i mogliśmy go podziwiać w różnej kolorystyce. Tym razem moja młodsza córa powiedziała: " Tato ja dzisiaj widziałam piękny sernik, zjadłabym taki, on był bardzo podobny do księżyca oglądanego przez żółte okulary". Następnego dnia z samego rana zanim dzieciaki wstały na stole stał piękny sernik z rodzynkami stworzony z poniższego przepisu.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka 
  • 250 g cukru (1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
  9. Smacznego.

Komentarze