Przepis na bułki szkolne

 

Obiecałam przepis na bułki szkolne są bardzo dobre i warto je wypróbować .

Tu mam z farszem mięsnym ale można też inny grzybowy lub z kapusty co kto lubi.

Składniki

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

1 łyżka cukru

25 g drożdży

100 g rozpuszczonego masła

2 roztrzepane jajka

1/2 łyżeczki soli

 

Farsz

3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule

papryka słodka

sól i pieprz mielony

olej

ketchup lub inny ulubiony sos  dodatkowo

1 jajko

2 łyżki mleka

 

Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy,  zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy sól i mąkę mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczone  przestygnięte masło i zagniatamy jednolite gładkie ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

 

W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę solimy i pieprzymy do smaku, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy papryką słodką i dalej smażymy.

Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę, delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 13 porcji.

Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia, następnie formujemy placuszki.

Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub ketchupem i nakładamy wcześnie przygotowany farsz.

Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.

Życzę smacznego

Komentarze