Przepis na bułki szkolne
Obiecałam
przepis na bułki szkolne są bardzo dobre i warto je wypróbować .
Tu mam z
farszem mięsnym ale można też inny grzybowy lub z kapusty co kto lubi.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru
25 g drożdży
100 g rozpuszczonego masła
2 roztrzepane jajka
1/2 łyżeczki soli
Farsz
3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule
papryka słodka
sól i pieprz mielony
olej
ketchup lub inny ulubiony sos dodatkowo
1 jajko
2 łyżki mleka
Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i mieszamy do
rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20
minut.
Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy
sól i mąkę mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczone przestygnięte masło i zagniatamy jednolite
gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę solimy i pieprzymy do smaku, następnie dodajemy
pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy papryką słodką i dalej smażymy.
Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę, delikatnie formujemy
wałek i dzielimy go na 13 porcji.
Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia, następnie
formujemy placuszki.
Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub ketchupem i nakładamy wcześnie
przygotowany farsz.
Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto układamy w blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i
smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy
przez około 25 min.
Życzę smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz