Rożek z pieczarkami i kapustą kiszoną.

 

     Dzisiaj chciałam Was zaprosić do mnie na kolację, bo właśnie mam zapowiedzianego gościa i chętnie mogę i Was przy tej okazji czymś poczęstować. Pytanie tylko, czy lubicie Rożki z pieczarkami. Mój gość je lubi, więc z przyjemnością spróbuję taki przysmak zrobić do jedzenia. A do popicia będzie barszcz czerwony. Do rożków z pieczarkami, jak robiłam  dołożyłam też trochę ugotowanej kiszonej  kapusty, żeby smak był trochę inny. Mam nadzieję, że to danie Wam posmakuje. Upiekłam jeszcze na tę okazję chleb z marchwią i orzechami i zrobiłam  samodzielnie śledzie z orzechami. To Wam dam też do skosztowania. Tylko przyjdźcie i mnie nie zawiedźcie! Proszę, bo się jedzenie zmarnuje : - )

Rożek z pieczarkami i kapustą kiszoną.

Składniki : - 1 mrożone ciasto francuskie, - 8 pokrojonych w pół plasterki i usmażonych na rumiano pieczarek ( na 1 łyżce masła ), - 8 łyżek obgotowanej kiszonej kapusty, - 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić. Przeciąć na 8 części. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę kapusty i 1/8 pieczarek. Zwinąć jak rogaliki. Posmarować ciasto żółtkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rożki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zarumienienia przez  20 minut . Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia.

Chleb pszenny z marchwią i orzechami.

Składniki: 50 dag mąki pszennej chlebowej, 7 dag suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 350 ml ciepłej wody, 10 dag startej surowej marchewki, 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub np. płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą. Dolej ciepłą wodę. Ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i posiekane lub starte orzechy. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego zgrabny bochenek lub włóż do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi.

3. Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut do suchego patyczka.

 Śledzie z orzechami.

 Składniki: - 6 filetów śledziowych (typu matias), - 1 duża cebula - 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie, - 2 łyżki octu winnego, - 3/4 szklanki orzechów włoskich, - pieprz, sól do smaku, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,  - szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  Filety śledziowe dobrze opłukać lub wymoczyć w wodzie, tak aby nie były zbyt słone. Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć na sitku wrzątkiem. Orzechy włoskie połamać w dłoniach na drobniejsze kawałki, a jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, można podprażyć je na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w paski lub niewielkie części, a olej ze słoika wymieszać z koncentratem pomidorowym (można też użyć oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno). Do powstałego sosu dodać ocet, doprawić pieprzem, solą i cukrem, a następnie całość dobrze wymieszać. Pokrojone w kawałki śledzie wymieszać z cebulą, orzechami i przygotowanym sosem. Całość przełożyć do słoika lub niewielkiej miski i pod przykryciem odłożyć na kilka godzin do lodówki. Śledzie są najlepsze kolejnego dnia, kiedy składniki przejdą swoim aromatem i smakiem. Najlepiej je podawać z chlebem przyszłości z Nowej Piekarni.

Smacznego : - )

 

    


Komentarze