Pyszna rolada jabłkowa

 

  Jabłka lubi chyba każdy z nas. A w ciastach czy deserach to tym bardziej. Dla wszystkich łasuchów, którzy nie boją się piec i to lubią jest to prosty przepis na przepyszny smakołyk. Zawinięta z pyszną masą ucieszy niejednego a stanowi prosty deser. Wypełniona przepysznymi jabłkami. Aż ślinka sama cieknie na myśl o takim cieście. Dziś zaproponuje wam przepis na taki smakołyk. Potrzebować będziemy:

Składniki:

– 3 jaja duże (białka i żółtko osobno będą potrzebne);

- 75 g cukru trzcinowego;

- 75 g cukru domowego z wanilią;

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

- 3 łyżki bezglutenowej mąki;

- 1/4 łyżeczki sody;

– 50 dag obranych jabłek;

- syrop klonowy;

– prażone płatki migdałów;

- papier do pieczenia;

  Teraz przejdziemy do wykonania. Kroimy jabłka na niewielkie kawałki i dusimy je w garnku z dodatkiem łyżki masła lub oliwy. Jak już owoce puszczą sok a następnie zmiękną dodajemy syrop. Musimy to teraz wymieszać i ostudzić np. na jakimś sitku. Musimy uważać, aby mus nie był za bardzo wilgotny. Chodzi o to, żeby biszkopt dobrze nam się rolował. Następnym krokiem jest ubijanie białek mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a potem po jednym żółtku. W między czasie wymieszajmy mąki z sodą i przesiejmy je do masy jajecznej. Mieszamy intensywnie w celu pozbycia się jakichkolwiek grudek. Nasze ciasto przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rozkładamy ściereczkę na blacie, a na niej arkusz papieru. W miarę równomiernie posypujemy je płatkami migdałowymi. Kiedy nasz biszkopt już się upiecze przenosimy na wcześniej przygotowane stanowisko. Zdejmujemy papier z pieczenia i zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Takie zrolowane ciasto zostawiamy aż ostygnie. Po ostygnięciu rozwijamy ciasto, równomiernie smarujemy je musem i ponownie je rolujemy. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce minimum na godzinę. I tym o to sposobem mamy przepyszną roladę jabłkową. Teraz możemy już tylko się cieszyć jego wyśmienitym smakiem, który będzie się nam rozpływać w ustach.
  Smacznego!

Komentarze