Dzisiaj z ciekawości postanowiłam przygotować na nasz obiadek kurpiowskie pierogi z soczewicą. Zawsze zajadamy dania z ziemniakami, bo kochamy to warzywo. Czasami przeplatamy nasze obiadki kaszą, a bardzo rzadko gotujemy potrawy mączne takie jak pierogi z soczewicą, czy kopytka, chyba, że robimy zakupy w Nowej Piekarni i są akurat gotowe do kupienia. Niedawno znalazłam przepis na kurpiowskie pierogi z soczewicą i postanowiłam na próbę zrobić dla mojej rodziny. Mam nadzieję, że wszystkim posmakują. Jeśli i wy szukacie trochę innych smaków, to zapraszam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
KURPIOWSKIE PIEROGI Z SOCZEWICĄ
(na 4 porcje)
ciasto:
- 400 g mąki,
- ok. 1 szklanki ciepłej wody,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- ¾ szklanki zielonej soczewicy,
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Sposób
przygotowania:
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku wodą i ugotować do
miękkości (ok. 30 minut), po czym odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać i
zeszklić na oleju. Soczewicę i ziemniaki przełożyć do miski i utłuc razem
tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulę, drobno posiekane ugotowane jajko, wbić
surowe jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie
wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać szczyptę soli,
łyżkę oleju oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagnieść miękkie i
elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Przykryć ściereczką
lub miską i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Nakładać po
łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju, gotować ok.
4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawać ze skwarkami i smażoną cebulką (w wersji wege tylko
cebulką). Świetnie smakują odsmażane :)
Ciasto jogurtowe z gruszką.
Do tych pierogów z soczewicą przygotowałam jeszcze moim bliskim na dzisiaj, pyszne ciasto jogurtowe z gruszkami. Mam nadzieję, że im posmakuje. Bałam się, że samymi pierogami z soczewicą się nie najedzą. Zwłaszcza, że na tę obiadokolację mają dołączyć też bardzo głodni uczniowie. Jedzą co prawda obiadek w szkole, ale ciężka praca fizyczna i umysłowa sprawia, że szybko głodnieją. Dobrze by było, żeby po odrobionych lekcjach naładowali swoje akumulatory. Nieprawdaż? A więc czas na ciasta z gruszkami nadszedł. Spróbujcie upiec takie ciasto , a się przekonacie jakie jest pyszne. Serdecznie zachęcam!
Składniki: ( foremka 15 x 25 )
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 200 ml cukru
- 600 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże gruszki
- 1 łyżeczka kardamonu
- powidła śliwkowe do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Najpierw obrałam gruszki, pokroiłam je w cząstki i
oprószyłam kardamonem.
Potem żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam do nich jogurt, wymieszałam.
Teraz do masy dodałam esencję, olej i dalej ubijałam, na końcu dodawałam mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia na dwa razy, wymieszałam.
Pianę z białek ubiłam na sztywno i wymieszałam delikatnie z
ciastem.
Ciasto wyłożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wysypałam na
wierzch kawałki gruszek lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w 180 C. z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Zaraz po upieczeniu posmarowałam wierzch ciasta powidłami śliwkowymi.
Pozostawiłam do wystygnięcia.
SMACZNEGO : )
(
Komentarze
Prześlij komentarz