Kurpiowskie pierogi z soczewicą i ciasto jogurtowe z gruszkami.

 

          Dzisiaj z ciekawości postanowiłam przygotować na nasz obiadek kurpiowskie pierogi z soczewicą. Zawsze zajadamy dania z ziemniakami, bo kochamy to warzywo. Czasami przeplatamy nasze obiadki kaszą, a bardzo rzadko gotujemy potrawy mączne takie jak pierogi z soczewicą, czy kopytka, chyba, że robimy zakupy w Nowej Piekarni i są akurat gotowe do kupienia. Niedawno znalazłam przepis na kurpiowskie pierogi z soczewicą i postanowiłam na próbę zrobić dla mojej rodziny. Mam nadzieję, że wszystkim posmakują. Jeśli i wy szukacie trochę innych smaków, to zapraszam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.

KURPIOWSKIE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 
(na 4 porcje) 
ciasto: 

  • 400 g mąki, 
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka oleju 

Farsz: 

  • ¾ szklanki zielonej soczewicy, 
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 
  • 1 jajko ugotowane na twardo, 
  • 1 jajko surowe, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek 

Sposób przygotowania:
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku wodą i ugotować do miękkości (ok. 30 minut), po czym odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Soczewicę i ziemniaki przełożyć do miski i utłuc razem tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulę, drobno posiekane ugotowane jajko, wbić surowe jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać łyżką. 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Przykryć ściereczką lub miską i odstawić na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju, gotować ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 
Pierogi podawać ze skwarkami i smażoną cebulką (w wersji wege tylko cebulką). Świetnie smakują odsmażane :) 


Ciasto jogurtowe z gruszką. 

Do tych pierogów z soczewicą przygotowałam jeszcze moim bliskim na dzisiaj, pyszne ciasto jogurtowe z gruszkami. Mam nadzieję, że im posmakuje. Bałam się, że samymi pierogami z soczewicą się nie najedzą. Zwłaszcza, że na tę obiadokolację mają dołączyć też bardzo głodni uczniowie. Jedzą co prawda obiadek w szkole, ale ciężka praca fizyczna i umysłowa sprawia, że szybko głodnieją. Dobrze by było, żeby po odrobionych lekcjach naładowali swoje akumulatory. Nieprawdaż? A więc czas na ciasta z gruszkami nadszedł. Spróbujcie upiec takie ciasto , a się przekonacie jakie jest pyszne. Serdecznie zachęcam! 

               Składniki: ( foremka 15 x 25 )

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml cukru
  • 600 g mąki pszennej 
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • powidła śliwkowe do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Najpierw obrałam gruszki, pokroiłam je w cząstki i oprószyłam kardamonem.
Potem żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam do nich jogurt, wymieszałam.
Teraz do masy dodałam esencję, olej i dalej ubijałam, na końcu dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na dwa razy, wymieszałam.

Pianę z białek ubiłam na sztywno i wymieszałam delikatnie z ciastem.
Ciasto wyłożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wysypałam na wierzch kawałki gruszek lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w 180 C. z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Zaraz po upieczeniu posmarowałam wierzch ciasta powidłami śliwkowymi. 
Pozostawiłam do wystygnięcia.

SMACZNEGO : )


(

 

Komentarze