Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Ciasta drożdżowe, mimo ich charakterystycznego przygotowania, wciąż cieszą się sporą popularnością. Cenimy je za ten specyficzny smak i aromat, którego nie posiadają ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasta drożdżowe lubią mak, ser, bakalie, marmolady oraz owoce. Teraz, gdy świeżych owoców nie brakuje, możemy pokusić się o przygotowanie takiego ciasta.
Ciasta drożdżowe lubią zagniatanie. Powinny być elastyczne i aksamitne, dzięki czemu lepiej wyrastają, a po upieczeniu są lekkie i puszyste. Optymalny czas wyrabiania, to około 10 minut, względnie do momentu odchodzenia od dłoni. W trakcie wyrabiania nie powinno się podsypywać za dużo mąki, ponieważ ciasto może wyjść zbyt suche.
Poniżej prezentuję przepis na ciasto drożdżowe z serem i śliwkami.

Składniki na ciasto:
30 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 600 g mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 1 jajko
Składniki na masę serową:
500 g twarogu, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1 budyń waniliowy, 1 cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki mąki, 1 opakowanie wiórków kokosowych
Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do miski, dodać pół szklanki mleka, rozpuścić i wymieszać z cukrem, solą i 1/3 (200 g) mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać roztopioną i wystudzoną margarynę, pozostałą ilość mleka, wyrośnięty zaczyn oraz jajko. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Przygotować masę. Twaróg dokładnie zemleć. Dodać budyń oraz jajko. Margarynę utrzeć z cukrami i dodać do twarogu. Całość wymieszać na jednolitą masę.
Przygotować kruszonkę. Składniki zagnieść z połową wiórków kokosowych.
Przygotować całość. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylepić formę. Wylać na nie masę serową. Ułożyć na niej połówki śliwek. Wierzch ciasta posypać kruszonką i pozostałą ilością wiórków. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasta drożdżowe z owocami to idealny deser na letnie dni. Są też często wspomnieniem smaków z dzieciństwa, kiedy to nasze babcie i mamy raczyły nas swoimi wypiekami.

Komentarze