Ciasta drożdżowe, mimo ich charakterystycznego
przygotowania, wciąż cieszą się sporą popularnością. Cenimy je za ten
specyficzny smak i aromat, którego nie posiadają ciasta z dodatkiem proszku do
pieczenia. Ciasta drożdżowe lubią mak, ser, bakalie, marmolady oraz owoce. Teraz,
gdy świeżych owoców nie brakuje, możemy pokusić się o przygotowanie takiego
ciasta.
Ciasta drożdżowe lubią zagniatanie. Powinny być elastyczne i aksamitne,
dzięki czemu lepiej wyrastają, a po upieczeniu są lekkie i puszyste. Optymalny
czas wyrabiania, to około 10 minut, względnie do momentu odchodzenia od dłoni.
W trakcie wyrabiania nie powinno się podsypywać za dużo mąki, ponieważ ciasto
może wyjść zbyt suche.
Poniżej prezentuję przepis na ciasto drożdżowe z serem i śliwkami.
Składniki na ciasto:
30 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru, szczypta
soli, 600 g mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 1 jajko
Składniki na masę serową:
500 g twarogu, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1 budyń
waniliowy, 1 cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki mąki, 1 opakowanie
wiórków kokosowych
Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do miski, dodać pół szklanki mleka,
rozpuścić i wymieszać z cukrem, solą i 1/3 (200 g) mąki. Przykryć i
odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać roztopioną i
wystudzoną margarynę, pozostałą ilość mleka, wyrośnięty zaczyn oraz jajko. Ze
składników zagnieść elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
30 minut.
Przygotować masę. Twaróg dokładnie zemleć. Dodać budyń oraz jajko.
Margarynę utrzeć z cukrami i dodać do twarogu. Całość wymieszać na jednolitą
masę.
Przygotować kruszonkę. Składniki zagnieść z połową wiórków kokosowych.
Przygotować całość. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 37 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylepić formę. Wylać na nie masę
serową. Ułożyć na niej połówki śliwek. Wierzch ciasta posypać kruszonką i
pozostałą ilością wiórków. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170
stopni.
Ciasta drożdżowe z owocami to idealny deser na letnie
dni. Są też często wspomnieniem smaków z dzieciństwa, kiedy to nasze babcie i
mamy raczyły nas swoimi wypiekami.
Komentarze
Prześlij komentarz