Smakowite babeczki z owocami, bakaliami i z dodatkiem
różnych kremów, możemy przygotowywać na wiele sposobów i przez cały rok. Tymczasem
przed nami Wielkanoc i z tego powodu również możemy przygotować te miniaturowe
słodkości. Poniżej prezentuję na nie przepis, ale tym razem nie będą to
babeczki z owocami, ale babeczki ze słodkimi jajeczkami.
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) na około 8 babeczek:
110 g masła, 80 g drobnego cukru do wypieków, 110 g mąki pszennej, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100
g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady mlecznej
lub gorzkiej
Dodatkowo:
120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej, 1 łyżka cukru pudru, jajeczka
cukrowo – czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. W misie miksera
utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim,
miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożoną mąkę z proszkiem oraz ekstrakt waniliowy.
Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki
czekoladowe.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości
papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni lub do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę
cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego. Środek
udekorować jajeczkami.
Babeczki z jajeczkami będą idealnym uzupełnieniem
dla tradycyjnego sernika, mazurka i innych świątecznych ciast. Tak
przygotowane babeczki, to również ciekawy element świątecznego, pięknie
udekorowanego stołu.
Komentarze
Prześlij komentarz