Pączek mały z kukułką
albo inaczej zwany pączek z nadzieniem z kukułki. Dla mnie sam pączek jest
dużym rozpieszczaczem a jeszcze z nadzieniem z kukułki to już jest to, co można
maksymalnie wykorzystać z łakociami jakimi są pączki. Tradycyjnie składniki i
przygotowanie na pączki z kukułką zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej;
- szklanka cukru;
- szklanka żółtek;
- 2 całe jajka;
- szklanka tłuszczu (roztopionego);
- szklanka mleka;
- 10 dag drożdży;
- 2 łyżki rumu;
- szczypta soli;
- 1 kg smalcu do smażenia;
NADZIENIE KUKUŁKOWE
- 4 łyżki kakao;
- 4 łyżki cukru;
Przejdźmy do
przygotowania naszych pączków małych z kukułką. Na początku ubijamy jajka z
cukrem do białości. Mleko podgrzewamy. Potem przesiewamy mąkę i dodajemy do
niej pokruszone drożdże,mleko,szczyptę soli. Następnie to mieszamy i dodajemy
jajka ,spirytus i wyrabiamy na szkliste ciasto. Ostatnim tutaj etapem jest
wlanie tłuszczu i wyrobienie jego. Teraz zostawiamy na około pół godziny, żeby
nam to wyrosło. Na koniec robimy pączki nadziewając kukułkowym nadzieniem. Żeby
zrobić kukułkowe nadzienie wystarczy wymieszać kakao z cukrem. No i nasze
pączki z kukułką smażymy, aż się podrumienią i przerzucamy na drugą stronę. Jak
pączki wystygną to pudrujemy wszystkie pączki małe z kukułką. Smacznego!
Pączki małe z kukułką.
Pączek mały z kukułką
albo inaczej zwany pączek z nadzieniem z kukułki. Dla mnie sam pączek jest
dużym rozpieszczaczem a jeszcze z nadzieniem z kukułki to już jest to, co można
maksymalnie wykorzystać z łakociami jakimi są pączki. Tradycyjnie składniki i
przygotowanie na pączki z kukułką zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej;
- szklanka cukru;
- szklanka żółtek;
- 2 całe jajka;
- szklanka tłuszczu (roztopionego);
- szklanka mleka;
- 10 dag drożdży;
- 2 łyżki rumu;
- szczypta soli;
- 1 kg smalcu do smażenia;
NADZIENIE KUKUŁKOWE
- 4 łyżki kakao;
- 4 łyżki cukru;
Przejdźmy do
przygotowania naszych pączków małych z kukułką. Na początku ubijamy jajka z
cukrem do białości. Mleko podgrzewamy. Potem przesiewamy mąkę i dodajemy do
niej pokruszone drożdże,mleko,szczyptę soli. Następnie to mieszamy i dodajemy
jajka ,spirytus i wyrabiamy na szkliste ciasto. Ostatnim tutaj etapem jest
wlanie tłuszczu i wyrobienie jego. Teraz zostawiamy na około pół godziny, żeby
nam to wyrosło. Na koniec robimy pączki nadziewając kukułkowym nadzieniem. Żeby
zrobić kukułkowe nadzienie wystarczy wymieszać kakao z cukrem. No i nasze
pączki z kukułką smażymy, aż się podrumienią i przerzucamy na drugą stronę. Jak
pączki wystygną to pudrujemy wszystkie pączki małe z kukułką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz