Pączki małe z bananami i batoniki energetyczne dla naszej młodzieży.



      

   

          Niedawno upiekłam dobry pączek z dynią, żeby urozmaicić bardzo i tak przesłodzone menu naszych dzieci. Dzisiaj pragnę zaproponować zamiast pączków małych  z marmoladą, bardzo zdrowe  bananowe pączki z czekoladą.  Banany są słodkimi owocami, które warto wykorzystywać w kuchni. Nie są bardzo soczyste, więc przygotowanie dań z ich udziałem nie wymaga specjalnych umiejętności. To także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których nie chcemy jeść na surowo. Na pewno zdrowie jest częścią życia, którym warto się interesować. Wielu ludzi planuje rodzicielstwo, a nie orientuje się co trzeba jeść.  Ale myślę, że chociaż tyle  wiedzą o tym , że  warto wprowadzać banany do swojej codziennej diety. Bo banan jest  owocem  zawierającym  takie składniki jak: potas, magnez, kwas foliowy, witaminę C oraz probiotyki czyli naturalne stymulanty rozwoju flory jelit. Dzięki dużej zawartości potasu banany polecane są osobom których praca wymaga od nich koncentracji jak również studentom w czasie nauki by zwiększyć przyswajanie wiedzy. Zawartość magnezu powoduje że banany to naturalny sposób dla ludzi którzy mają problemy z ciśnieniem krwi czy układem kostnym. Witamina C wspomaga odporność i ogólną wydolność organizmu, przez co można dzięki bananom uniknąć dolegliwości takich jak utrata apetytu, nudności, osłabienie czy nawet depresji. Działa korzystnie na nasz system nerwowy. Dodatkowo chroni on przed nowotworami oraz usprawnia działanie układu pokarmowego i mózgu. To dobry owoc i dobrze, że go włączyłam do pączków małych. Będą przez to smaczniejsze i bardziej wartościowe, a leżąc na talerzu będą kusić swoim bananowo - czekoladowym smakiem. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się jak smaczny jest pączek odkryty na nowo.
PĄCZKI MAŁE Z BANANAMI.
SKŁADNIKI:
  • 90g obranych dojrzałych bananów,
  • 10g cukru pudru,
  • 100ml mleka,
  • 100g masła,
  • 100g mąki,
  • 3 jajka,
  • Łezki czekoladowe.
Sposób wykonania:
Za pomocą blendera zmiksuj banany z cukrem na puree.
Mleko i masło umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Dodaj puree bananowe.  Ponownie zagotuj całość, a następnie wsyp do rondla mąkę. Wymieszaj ją szpatułką do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w ciasto. Gotuj je jeszcze przez minutę, a następnie przełóż do misy miksera.
Do wciąż ciepłego ciasta dodaj jajka, po jednym naraz, miksując wszystko do całkowitego połączenia.
Ciasto przelej do silikonowej formy na babeczki, napełniając je do ¾ wysokości. Włóż do każdego otworu formy kilka łezek czekoladowych. Upewnij się, że są one całkowicie zanurzone w cieście. Dopełnij poszczególne elementy formy i wygładź ich powierzchnię. Owiń formę folią spożywczą i włóż na noc do zamrażalnika.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Umieść na nim pierwszego testowego pączka. Po kilku minutach smażenia przekrój go na pół i zobacz, czy czekolada w środku zaczyna się topić, a ciasto jest usmażone. Jeśli pączek wygląda na przypalony, skręć nieco ogień i ponów próbę.
Smaż pączki małymi porcjami. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą papierowych ręczników.
Batoniki energetyczne
     Chciałam jeszcze zaproponować dla dzieci zamiast jedzenia czekoladowych batonów, niezdrowych chipsów i picia bardzo słodkiej Coca - Coli, zjedzenie bardzo zdrowych i pożywnych batoników, pełnych płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb żurawinowych i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną o wiele zdrowszą niż Coca -Cola i bardzo niezdrowe  chipsy. Bo  Chipsy ziemniaczane te, które kupujemy w sklepie, to znani żywieniowi przestępcy z kilku powodów. Po pierwsze, są smażone w szkodliwych tłuszczach. co oznacza, że są nimi przesiąknięte. Po drugie, są mocno nasycone solą, co nie tylko zwiększa ryzyko zachorowania na raka, ale i na choroby związane z sercem. Wiele odmian chipsów ma również konserwanty i sztuczne barwniki. Lepiej jedz chipsy bananowe, a najlepiej upieczone własnoręcznie batoniki owsiane. Te upieczone przez nas batoniki doskonale mogą sprawdzić się jako drugie śniadanie do szkoły. Kuszą swym smakiem i aromatem kardamonu i cynamonu. Zachęcam do upieczenia ich dla swoich dzieci, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki
  • 150 g płatków owsianych
  • 30 g granulowanych otrąb żurawinowych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • około 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego)
  • 1 szczypta kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi suchymi składnikami: płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki odpowiednio się połączyły, a następnie dodajemy do nich cukier puder, kardamon oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
Gotową "pieczeń energetyczną" studzimy i schładzamy w lodówce, aby odpowiednio stężała, a następnie porcjujemy całość na batoniki.
Możemy wycinać dowolne kształty - typowe prostokątne batony...
...albo mniejsze kwadratowe porcje złożone z dwóch części.
     Chciałam jeszcze wam zaproponować trzy rodzaje chipsów, które zrobicie w zaciszu swojego domu dla siebie i swojego dziecka, a na pewno będą zdrowsze niż te ze sklepu. Proste domowe przepisy prezentuję poniżej.
Chipsy bananowe z piekarnika.
Składniki:  (na 1 blaszkę
4-5 bananów
sok z cytryny
1 łyżeczka oleju.
Sposób wykonania:
 Pokroić banany na plasterki ok 0.5 cm grubości. Zanurzyć banany w soku z cytryny (ewentualnie limonki). Rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można skropić olejem, by łatwiej oderwać upieczone banany, ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 1.5 godziny w temperaturze 120°C. W połowie pieczenia przewrócić plasterki bananów na drugą stronę. Uwaga im cieńsze plasterki ukroimy, tym chipsy będą bardziej chrupiące, ale wtedy musimy uważać, by ich nie przypalić, w tym celu trzeba skrócić pieczenie...
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
ziemniaki
olej
sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć i osuszyć, nie obierać, całe w łupince pokroić w talarki. Wyłożyć na natłuszczoną oliwą blachę, posmarować każdy plaster oliwą. Upiec w 180°C- 200°C  (przez ok 10 minut).  Po upieczeniu posolić.  Podawać np. z ketchupem.
Nachos czyli domowe chipsy meksykańskie
Składniki
350 g mąki kukurydzianej
1/4 szklanki wody
20 g masła
 4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Ciasto układamy na papier do pieczenia i wałkujemy go, można też palcami, na grubość ok. 1 cm. Kroimy ciasto na trójkąty.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10-15 minut. Wrzucamy gotowe nachos na patelnię z olejem i smażymy ok 1 minuty, wtedy staną się bardziej chrupiące, posypujemy solą i ziołami do smaku (np. czosnkiem niedźwiedzim).
Smacznego! : - )


  




  


Komentarze