Niedawno
upiekłam dobry pączek z dynią, żeby urozmaicić bardzo i tak przesłodzone menu naszych
dzieci. Dzisiaj pragnę zaproponować zamiast pączków małych z marmoladą, bardzo zdrowe bananowe pączki z czekoladą. Banany są słodkimi owocami, które warto
wykorzystywać w kuchni. Nie są bardzo soczyste, więc przygotowanie dań z ich
udziałem nie wymaga specjalnych umiejętności. To także dobry sposób na
wykorzystanie dojrzałych bananów, których nie chcemy jeść na surowo. Na pewno
zdrowie jest częścią życia, którym warto się interesować. Wielu ludzi planuje
rodzicielstwo, a nie orientuje się co trzeba jeść. Ale myślę, że chociaż tyle wiedzą o tym , że warto wprowadzać banany do swojej codziennej
diety. Bo banan jest owocem zawierającym takie składniki jak: potas, magnez, kwas
foliowy, witaminę C oraz probiotyki czyli naturalne stymulanty rozwoju flory
jelit. Dzięki dużej zawartości potasu banany polecane są osobom których
praca wymaga od nich koncentracji jak również studentom w czasie nauki by
zwiększyć przyswajanie wiedzy. Zawartość magnezu powoduje że banany to
naturalny sposób dla ludzi którzy mają problemy z ciśnieniem krwi czy układem
kostnym. Witamina C wspomaga odporność i ogólną wydolność organizmu, przez co
można dzięki bananom uniknąć dolegliwości takich jak utrata apetytu, nudności,
osłabienie czy nawet depresji. Działa korzystnie na nasz system nerwowy. Dodatkowo
chroni on przed nowotworami oraz usprawnia działanie układu pokarmowego i
mózgu. To dobry owoc i dobrze, że go włączyłam do pączków małych. Będą przez to
smaczniejsze i bardziej wartościowe, a leżąc na talerzu będą kusić swoim
bananowo - czekoladowym smakiem. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się jak
smaczny jest pączek odkryty na nowo.
PĄCZKI MAŁE Z BANANAMI.
SKŁADNIKI:
- 90g obranych dojrzałych bananów,
- 10g cukru pudru,
- 100ml mleka,
- 100g masła,
- 100g mąki,
- 3 jajka,
- Łezki czekoladowe.
Sposób wykonania:
Za pomocą blendera zmiksuj banany z cukrem na puree.
Mleko i masło umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia.
Dodaj puree bananowe. Ponownie zagotuj
całość, a następnie wsyp do rondla mąkę. Wymieszaj ją szpatułką do momentu, aż
wszystkie składniki połączą się w ciasto. Gotuj je jeszcze przez minutę, a
następnie przełóż do misy miksera.
Do wciąż ciepłego ciasta dodaj jajka, po jednym naraz,
miksując wszystko do całkowitego połączenia.
Ciasto przelej do silikonowej formy na babeczki, napełniając
je do ¾ wysokości. Włóż do każdego otworu formy kilka łezek czekoladowych.
Upewnij się, że są one całkowicie zanurzone w cieście. Dopełnij poszczególne
elementy formy i wygładź ich powierzchnię. Owiń formę folią spożywczą i włóż na
noc do zamrażalnika.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Umieść na nim pierwszego
testowego pączka. Po kilku minutach smażenia przekrój go na pół i zobacz, czy
czekolada w środku zaczyna się topić, a ciasto jest usmażone. Jeśli pączek
wygląda na przypalony, skręć nieco ogień i ponów próbę.
Smaż pączki małymi porcjami. Nadmiar tłuszczu odsącz za
pomocą papierowych ręczników.
Batoniki
energetyczne
Chciałam
jeszcze zaproponować dla dzieci zamiast jedzenia czekoladowych batonów,
niezdrowych chipsów i picia bardzo słodkiej Coca - Coli, zjedzenie bardzo
zdrowych i pożywnych batoników, pełnych płatków owsianych, ziaren słonecznika,
rodzynek, otrąb żurawinowych i orzechów. Batoniki są świetną przekąską
energetyczną o wiele zdrowszą niż Coca -Cola i bardzo niezdrowe chipsy. Bo Chipsy ziemniaczane te, które kupujemy w
sklepie, to znani żywieniowi przestępcy z kilku powodów. Po pierwsze, są
smażone w szkodliwych tłuszczach. co oznacza, że są nimi przesiąknięte. Po
drugie, są mocno nasycone solą, co nie tylko zwiększa ryzyko zachorowania na
raka, ale i na choroby związane z sercem. Wiele odmian chipsów ma również
konserwanty i sztuczne barwniki. Lepiej jedz chipsy bananowe, a najlepiej
upieczone własnoręcznie batoniki owsiane. Te upieczone przez nas batoniki
doskonale mogą sprawdzić się jako drugie śniadanie do szkoły. Kuszą swym
smakiem i aromatem kardamonu i cynamonu. Zachęcam do upieczenia ich dla swoich
dzieci, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki
- 150 g płatków owsianych
- 30 g granulowanych otrąb żurawinowych
- 50 g ziaren słonecznika
- 100 g rodzynek
- 60 g orzechów włoskich
- około 0,5 szklanki mleka
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego)
- 1 szczypta kardamonu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a
następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi suchymi składnikami: płatkami
owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki odpowiednio
się połączyły, a następnie dodajemy do nich cukier puder, kardamon oraz cynamon
i dokładnie mieszamy. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą
mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez 20 minut.
Gotową "pieczeń energetyczną" studzimy i
schładzamy w lodówce, aby odpowiednio stężała, a następnie porcjujemy całość na
batoniki.
Możemy wycinać dowolne kształty - typowe prostokątne
batony...
...albo mniejsze kwadratowe porcje złożone z dwóch części.
Chciałam jeszcze
wam zaproponować trzy rodzaje chipsów, które zrobicie w zaciszu swojego domu
dla siebie i swojego dziecka, a na pewno będą zdrowsze niż te ze sklepu. Proste
domowe przepisy prezentuję poniżej.
Chipsy
bananowe z piekarnika.
Składniki: (na 1
blaszkę
4-5 bananów
sok z cytryny
4-5 bananów
sok z cytryny
1 łyżeczka oleju.
Sposób wykonania:
Pokroić banany na
plasterki ok 0.5 cm grubości. Zanurzyć banany w soku z cytryny
(ewentualnie limonki). Rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Papier można skropić olejem, by łatwiej oderwać upieczone banany,
ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 1.5 godziny w
temperaturze 120°C. W połowie pieczenia przewrócić plasterki bananów na
drugą stronę. Uwaga im cieńsze plasterki ukroimy, tym chipsy będą bardziej
chrupiące, ale wtedy musimy uważać, by ich nie przypalić, w tym celu trzeba
skrócić pieczenie...
Domowe
chipsy ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
ziemniaki
olej
olej
sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć i osuszyć, nie obierać, całe w łupince
pokroić w talarki. Wyłożyć na natłuszczoną oliwą blachę, posmarować każdy
plaster oliwą. Upiec w 180°C- 200°C (przez ok 10
minut). Po upieczeniu posolić.
Podawać np. z ketchupem.
Nachos
czyli domowe chipsy meksykańskie
Składniki
350 g mąki kukurydzianej
1/4 szklanki wody
20 g masła
1/4 szklanki wody
20 g masła
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia i natłuszczamy. Ciasto układamy na papier do pieczenia i wałkujemy
go, można też palcami, na grubość ok. 1 cm. Kroimy ciasto na trójkąty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10-15 minut. Wrzucamy gotowe
nachos na patelnię z olejem i smażymy ok 1 minuty, wtedy staną się bardziej
chrupiące, posypujemy solą i ziołami do smaku (np. czosnkiem niedźwiedzim).
Smacznego! :
- )
Komentarze
Prześlij komentarz